Florian Bodog: Contractul pentru vaccinul împotriva hepatitei B va fi onorat în iunie-iulie

Contractul pentru vaccinul împotriva hepatitei B va fi onorat în perioada iunie-iulie, a anunţat, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, informează AGERPRES.

„Am primit o oferă pe alertă europeană, o ofertă de 10 mii de doze din Norvegia. În momentul de faţă suntem în discuţii cu partenerul norvegian care ne-a oferit aceste doze pentru a vedea ce tip de vaccin există acolo, care este modalitatea de a ajunge în ţară şi, în funcţie de asta, vom lua o decizie. În acelaşi timp, am mai găsit la două companii cantităţi mici de vaccin. Din păcate, contractul de vaccin hepatită B va putea fi onorat doar undeva în iunie-iulie, ca să intrăm în normalitate. Vor fi vaccinaţi copii, pentru că am schimbat schema de vaccinare şi se vaccinează copiii cu hexavalent, dar în acelaşi timp aducem în ţară şi cantităţile de vaccin pe care le-am confirmat pentru a fi vaccinaţi copiii”, a afirmat Florian Bodog. Ministrul Sănătăţii a mai precizat că pentru vaccinul tetravalent a fost semnat un contract pe toată cantitatea necesară şi că, pe măsură ce este livrat, va ajunge la medicii de familie.

Referindu-se la condiţionalităţile ex ante pe sănătate puse de Comisia Europeană, Bodog a spus că acestea au fost îndeplinite. „În acelaşi timp, am convenit cu Comisia Europeană: ne vor trimite mult mai repede scrisoarea de parcurs cu privire la condiţionalităţile ex ante. Noi spunem că le-am îndeplinit, dânşii mai aveau nelămuriri. Condiţionalităţile sunt îndeplinite, însă mai doresc câteva detalii suplimentare, nu erau prevăzute în cerinţele pe care le aveam noi iniţial. Dar le transmitem”, a adăugat ministrul.

În ceea ce priveşte spitalele regionale, demnitarul a afirmat că aplicaţia pentru a accesa fondurile necesare va fi gata la sfârşitul anului. „Eu am calendarul BEI. Calendarul BEI spune că cel târziu în luna martie aceste studii de fezabilitate (n.r. – pentru spitalele regionale) vor fi livrate Ministerului Sănătăţii şi am promisiunea că aplicaţia pentru a accesa fondurile va fi gata la sfârşitul acestui an. Deci, vom putea depune aplicaţie pentru accesare de fonduri. Deci, lucrurile practic vor merge în paralel, aşa am convenit şi cu BEI, şi cu echipa de la Comisia Europeană, în aşa fel încât să nu pierdem timp”, a explicat ministrul.

Articole din aceeasi categorie