Florian Bodog: Am activitat un mecanism european pentru a achiziţiona vaccinul împotriva hepatitei B

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat joi că a fost activat un mecanism european pentru achiziţia de vaccin împotriva hepatitei B, în prezent specialiştii români purtând discuţii cu omologii lor din Norvegia despre condiţiile în care acesta va putea fi adus în ţară, informează AGERPRES.

„Pentru vaccinul tetravalent s-a semnat şi au şi intrat cantităţile. Pentru hexavalent este semnat contractul. Procedura a fost finalizată. Pentru hepatită B, avem în continuare aceeaşi problemă. După cum ştiţi, am activat un mecanism european pentru a achiziţiona vaccin de hepatită B, am primit un răspuns din Norvegia şi, în momentul de faţă, specialiştii din DSP au luat legătura cu omologii de acolo şi vedem în ce condiţii îl putem aduce”, a afirmat demnitarul, la o dezbatere publică.

În ceea ce priveşte legea vaccinării, Bodog a amintit că există două drafturi de proiecte care vor fi trimise în dezbatere publică şi apoi la Parlament. „Există două drafturi cu legea vaccinării, care au fost îmbunătăţite mai mult sau mai puţin, drafturi pe care le voi trimite în dezbatere publică ca proiecte de act normativ promovat de Guvern. Ele vor merge în dezbatere la Parlament, însă m-am ferit până la momentul de faţă să dau drumul acestor legi din cauza faptului că nu avem aceste vaccinuri. Cea mai importantă prioritate a Guvernului este cea legată de vaccinare”, a subliniat ministrul.

El a adăugat că anul acesta se va introduce vaccinul pneumococic. „Se introduce de anul acesta un nou vaccin, este vorba despre vaccinul pneumococic care se face peste tot în Europa, doar în România, nu. El a fost introdus în schema de vaccinare, însă nu au fost asigurate fonduri pentru achiziţionarea vaccinului şi în săptămânile viitoare vom demara procedurile şi vom achiziţiona acest vaccin”, a spus Bodog.

În ceea ce priveşte infecţiile nosocomiale, ministrul Sănătăţii a informat că miercuri a verificat modul de raportare a acestora iar frecvenţa este mult mai mare. „Am verificat chiar ieri, cu privire la raportarea infecţiilor nosocomiale. Ele sunt raportate cu o frecvenţă mult mai mare decât până acum. Încercăm să gândim un program pentru a stimula raportarea, dar nu asta este soluţia. Soluţia este de a găsi un mecanism pentru a preveni infecţiile”, a declarat demnitarul.

Articole din aceeasi categorie