Fiul Doinei Cornea: Apel către „cei care mai gândesc încă”

Fiul disidentei anticomuniste Doina Cornea, Leontin Iuhas, a lansat, pe Facebook, un apel către asociațiile de revoluționari și către „toți cei care au suferit datorită regimului comunist” să nu onoreze invitația președintelui Klaus Iohannis de a participa la evenimentul de comemorare a Revoluției din Decembrie, ce va avea loc în 20 mai.

„Parafrazând-o pe mama și fiind cu siguranță în asentimentul ei – spun aceasta știind că, pe tot parcursul perioadei ei de opoziție deschisă, la aproape fiecare text sau acțiune mă consulta sau mă lua părtaș, ținând cont de opiniile mele atunci când acestea erau diferite -, fac acest apel către aceia care mai gândesc încă. Nu aș fi făcut acest apel dacă răspunsul meu dat invitației președintelui Iohannis nu ar fi stârnit un val atât de mare de reacții – de la aprecieri (pe care nu le merit), până la cele mai abjecte injurii (care trec pe lângă mine fără să lase nici o urmă). Fără a intra într-o polemică cu cei care mă înjură, ci doar pentru a le explica celor de bună credință care nu au înțeles gestul meu, că eu nu manifest o lipsă de respect față de martirii și victimele comunismului, ci, mai curând, o lipsă de respect față de lipsa de respect la adresa acestora (…). Îi rog pe brașovenii care au participat la revolta din 1987 și cu care ne-am solidarizat atunci, mama și cu mine, să se gândească dacă pentru ei reprezentativă e data de 20 mai sau cea de 15 Noiembrie? Îi rog pe toți cei care au ieșit pe străzi în decembrie 1989 – și alături de care eram și noi, mama și cu mine – să se gândească dacă pentru ei e mai reprezentativă «Duminica Orbului» sau ziua de 21 Decembrie? Îi rog pe cei din Societatea Timișoara, la mitingurile cărora am participat în nenumărate rânduri, mama și cu mine, să se gândescă dacă pentru ei importantă a fost ziua de 20 mai sau zilele Revoluției de la Timișoara, premergătoare celei din restul țării? Îi rog pe toți cei care manifestau în 1990 în Piața Universității – și alături de care, în nenumărate ocazii, am participat și noi – să se gândească dacă manifestau pentru cinstirea acelei zile numită apoi «Duminica Orbului» sau poate chiar împotriva a ceea ce se produsese atunci?” – a scris Leontin Iuhas în pagina sa de Facebook.

Cu câteva zile în urmă, Leontin Iuhas a anunțat că refuză invitația pe care i-a adresat-o președintele Klaus Iohannis, de a participa, în 20 mai, la ceremonia publică de comemorare a revoluției din Decembrie 1989.

„Vă mulțumesc pentru invitația pe care mi-ați făcut-o să particip la Ceremonia publică «30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989. 2019 – Anul omagierii victimelor comunismului», care va avea loc în data de 20 mai 2019. Poate că m-aș simți onorat și aș participa la evenimentul pe care îl veți patrona dacă nu ar exista câteva motive ce mă împiedică să o fac. În primul rând e vorba de calitatea mea care m-ar îndreptăți să particip la un astfel de eveniment. În 21 Decembrie 1989 mă aflam printre cei ce au plecat de la CUG spre centrul Clujului și, la Astoria, unde am fost opriți cu gloanțe, Dumnezeu m-a ajutat și nu am fost ucis sau rănit. Atunci, în Decembrie 1989 am fost, în toată țara, mii de oameni printre gloanțe! E prea mică sala Unirii din Palatul Cotroceni ca să încăpem cu toții… (…) Pe de altă parte nu înțeleg care este motivul pentru care o ceremonie dedicată Revoluției din Decembrie 1989 are loc în luna mai??? Să fie oare din motive electorale? Atunci, nu! Nu doresc să particip la un miting electoral. Și nu doresc, de asemenea, să particip la o ceremonie în care există riscul ca victimele regimului comunist să fie sărbătorite tocmai de torționarii lor. Și oare de ce ați fixat data ceremoniei chiar în 20 mai? De ce nu 13 – 15 iunie?”, a arătat Leontin Iuhas într-o postare pe Facebook.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie