Fitch: Deficitul bugetar al României ar putea ajunge la 3,4% din PIB

Fitch Ratings a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală ale României la „BBB minus”, perspectiva asociată pentru ambele calificative fiind stabilă, însă avertizează că deficitul bugetar s-ar putea adânci spre 3,4% din PIB în 2018 şi 3,6% în 2019. Plafonul de ţară al României a fost confirmat la „BBB plus”, iar calificativul pe termen scurt în valută şi monedă locală a fost confirmat la „F3”.
Economia României a stagnat în ritm trimestrial în perioada ianuarie – martie 2018, reducând avansul anual la 4,2%, de la 6,6% în trimestrul patru din 2017. Câştigurile obţinute de pe urma creşterii rapide a salariilor şi a reducerilor de taxe au început acum să se atenueze, în concordanţă cu opinia Fitch. Ca rezultat, agenţia a menţinut nemodificate estimările privind PIB-ul, care ar urma să crească cu 3,8% în 2018 şi 3,3% în 2019.

Pe de altă parte, Fitch apreciază că “relaxarea fiscală pro-ciclică cu o deviaţie pozitivă a PIB (output gap) reprezintă un risc la adresa stabilităţii macroeconomice”.

Articole din aceeasi categorie