Filme. Proiecţie de gală la “Perfect sănătos”

cinematograf ‘Victoria’, miercuri, 13 septembrie, 19. 30

Cu Perfect sănătos, Anca Damian (n. Cluj – Napoca, 1962) – regizor, scenarist, producător, imagine – se află la cel de al 4 – lea lungmetraj, reţinând dintre precedentele Crulic – Drumul spre dincolo, Întâlniri încrucişate, O vară foarte instabilă. Cum de reţinut sunt şi filmele documentare Eminescu, truda întru cuvânt, Cântecul Oltului când traversează lumea, Muntele magic, titluri de referinţă pentru C.V.-ul artistic. Din care nu lipsesc premiile (23) şi nominalizările, de amintit fiind Golden Unicorn pentru ‘Muntele magic’ (la Amiens), Cristal Award pentru ‘Crulic’ (la Annecy), Premiul Juriului Ecumenic pentru ‘Crulic’ la Cottbus, Grand Prix Asturias pentru ‘Muntele magic’, Premiul Publicului tot pentru ‘Muntele magic’ – la Istanbul, MDR Film Prize pentru… ‘Muntele magic’ la Leipzig,…

Perfect sănătos (producţie România 2017) – scenariul Lia Bugnar; imaginea Oleg Mutu; costume Alexandra Ungureanu; în distribuţie Anghel Damian, Vlad Ivanov, Olimpia Melinte, Adrian Titieni – se bazează pe fapte reale, ce ţin de familia regizoarei în primul rând, o întoarcere la rădăcini dacă vreţi şi ca să o citez, “Evenimentele sunt reale, personajele, nu şi am construit o căutare a originilor, a părinţilor, de fapt o căutare a mea, o căutare de sine care e şi oglindirea în părinţi”. Este, de asemenea, şi prima colaborare cu Anghel Damian, fiul Ancăi Damian, pentru care pelicula în sine a “fost un film dificil, cred că este un film dificil de privit, care solicită spectatorului o disponibilitate aparte, dar cred că asta îl face special pentru mine”, crede actorul, care a adăugat că, din punctul său de vedere, “cel mai îndreptăţit să judece este publicul spectator”.

Nu aş încheia rândurile de faţă fără să nu vă supun atenţiei cele scrise de Andrew Solomon, citez “M-am uitat la Perfect sănătos şi m-a ţinut captiv până la capăt. Imaginea este superbă. Povestea are un mister întunecat, iar actorii joacă fantastic, dialogul e minimalist, iar atmosfera de continuă tristeţe, dezorientare şi mânie trece puternic dincolo de ecran”. Subiectul este unul puternic ancorat în realitate. Andrei (Anghel Damian) este un tânăr avocat cu sentimente contradictorii pentru tatăl său, Toma (Vlad Ivanov), un judecător respectat. Moartea suspectă a acestuia din urmă îl va face pe tânăr să înceapă o investigaţie pe cont propriu, reparcurgând fiecare pas făcut de tatăl său de-a lungul ultimei sale zile. Această investigaţie se transformă treptat într-o călătorie a maturizării, căci Andrei va ajunge să-şi definească poziţia faţă de modelul său în viaţă.

Miercuri seara vă veţi bucura de Perfect sănătos în prezenţa realizatorilor şi vreau să cred că sala va fi plină.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie