Filme. Primele titluri ale anului 2018

Şase sunt producţiile începutului de an 2018, şase posibilităţi de relaxare sau poate… nu. Şase filme sau şase propuneri regizorale, de la Carlos Saldanha la Rian Johnson, Ali Abbas Zafar, Jake Kasdan, Paul Solet şi Alexander Payne, respectiv mai multe propuneri interpretative, de la Harrison Ford la Slaman Khan, Adrien Brody, Antonio Banderas, John Malkovich, Matt Damon, Christoph Waltz, nu sunt singurii. Unele titluri rulează încă de săptamâna trecută (Ferdinand, Star Wars), altele sunt în premieră absolută.

Ferdinand (producţie Franţa), regia Carlos Saldanha, este animaţia care binedispune, place, mai ales că este filmul care se adresează tuturor vârstelor. Nu aş intra mult în poveste, motiv pentru care mă rezum la cuvintele cheie care caracterizează filmul, de la prietenie, familie, altruism, aventură. Între atâtea filme comerciale, Ferdinand este pata de culoare şi de linişte de care avem atâta şi atâta nevoie.

Star Wars – Ultimii Jedi (producţie Statele Unite) poartă semnătura regizorului Rian Johnson. Eroii din ‘Trezirea forţei’ se alătură de data aceasta, legendelor galactice, totul într-o aventură epică de proporţii. Noul Star Wars merită atenţie în primul rând, datorită efectelor speciale, un montaj perfect pentru un film care are mulţi, foarte mulţi fani. Sunt curios să văd dacă noua serie va intra pe listele nominalizărilor, pe primul loc fiind efectele speciale, apoi costume, machiaje, montaj.

Tigrul : misiune de salvare (India) este regizat de Ali Abbas Zafar. Acţiunea are în prim plan răpirea unui număr de 25 de infirmiere indiene, acţiune revendicată de organizaţia teroristă ISIS ! Misiunea de salvare a celor 25 revine unuia dintre agenţii indieni de faimă, ‘Tigrul’, Salman Khan mai precis. Că misiunea este îndeplinită cu succes este o altă poveste…

Indidious : ultima cheie (Statele Unite), regia Jake Kasdan, ajunge la seria a 4 – a, cu acţiune plasată în New Mexico. Acţiune din care nu lipsesc misterul, crimele, dispariţiile, teroarea, completaţi dvs restul…

Capcana mortală (coproducţie Bulgaria, Statele Unite), regia Paul Solet, propune aventurile a trei infractori de carieră prinşi într-o capcană din care nu au cum să scape. Plusul îl dau oamenii legii aflaţi pe urmele lor. Trei sunt numele grele ale filmului, Adrien Brody, Antonio Banderas, John Malkovich.

În fine, a şasea propunere se îndreaptă spre Downsizing. Mini oamenii (Statele Unite), regizat de Alexander Payne, cu Matt Damon, Christoph Waltz în rolurile principale. Tema abordată este una actuală, suprapopularea planetei Pământ. Interesul pentru film creşte odată cu apariţia cercetătorilor norvegieni, descoperitori ai unei metode de micşorare a oamenilor cu cca… 13cm!!! Şi mă opresc aici din motive lesne de înţeles.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie