Filarmonica de Stat „Transilvania”. Seară de muzică spaniolă

• vineri 12 ianuarie, 19. 00 • Colegiul Academic

Programul cuprinde opere ale unora dintre cei mai relevanţi compozitori de muzică spaniolă: Emmanuel Chabrier, Joaquín Turina, Manuelde Falla, Ruperto Chapí. Operele acestor compozitori vor lua viaţă sub bagheta dirijorului invitat Ricardo Casero ce promite o seară caldă şi senină asemeni unei seri pe malul mării Mediterane.

Ricardo Casero (dirijor)

Deţinător al unui record mondial în Guiness Book 2012 pentru dirijarea unei orchestre de 235 de instrumentişti ce înregistra soundtrack-ul ultimului joc Konami, Castlevania,”Lorzii umbrelor”, Casero este un artist foarte pasionat de munca sa, lucru ce se vede în toate colaborările sale.

El este directorul muzical al Orquesta Reino de Aragon, Spania unde a lucrat cu solişti ca Maxim Vengerov, Sarah Chang şi Natalia Gutman. Dirijor rezident şi director muzical al Master Symphony Orchestra încă din 2007, avansând în cariera de dirijor şi prin colaborarea continuă cu Palau de les Arts în Valencia.

A mai fost invitat ca dirijor în Granada, Israel, Marseille, Cordoba, Ubeda şi a lucrat îndeaproape cu compozitori ca Mark Isham, Trevor Morris, Blake Neely, Christopher Young, Akina Yamaoka, Austin Wintory Borislav Slalov şi Richard Jaques.

Emmanuel Chabrier (1841-1894)

Datorită acestui compozitor putem asculta frumoasa Spanie („España” 1883) interpretată într-un stil francez, rezultatul neputând fi altul decât cel mai cald şi sincer onorariu muzical adus Peninsulei Iberice.

Chabrier a fost un compozitor francez pasionat de arta, muzica, viaţa şi spiritul spaniol.

Joaquín Turina (1882-1949)

Spaniol la origine, Turina a fost iniţial acaparat de muzica franceză, influenţat fiind de Debussy, Ravel, Dukas şi profesorul său Vincent d’Indy. Au fost Manuel de Falla şi Isaac Albéniz cei care l-au convins să-şi asculte rădăcinile, iar acest sfat a rezultat La procesión del Rocío ce i-a asigurat lui Turina reputaţia de compozitor spaniol de frunte. Danzas fantásticas (1919) este cea mai cunoscută lucrare a sa.

Manuel de Falla (1876-1946)

De Falla a fost un adolescent cuprins de două pasiuni artistice- cea de scriitor şi cea de muzician. La vârsta de 20 de ani a ales-o pe cea de-a doua căreia i-a făcut cinste absolvind în 1899 cu Premiul I Conservatorul din Madrid, urmând acolo studii de pian. Începutul în cariera aleasă a fost unul modest, dar toţi acei paşi mici au dus la realizarea primei capodopere în anul 1904- La vita breve. Deoarece această lucrare nu s-a bucurat de o punere în scenă, de Falla s-a mutat la Paris (1907), oraş ce i se părea mult mai promiţător din punct de vedere artistic.

S-a întors în Spania odată cu izbucnirea Primului Război Mondial, unde în ciuda timpurilor, de Falla a fost bine primit în Madrid. Au urmat El amor brujo (1914-1915) şi Noches de los jardines de España- prima mare lucrare simfonică în prima audiţie absolută. Baletul Tricornul a urmat la puţin timp după aceea şi a avut premiera la Londra în 1919 pe 22 iulie cu Les Ballets Russes, Ernest Ansermet – dirijor, Leonide Massine – coregraf, iar decorurile şi costumele de Pablo Picasso.

El amor brujo (Amorul vrăjitor) a fost concepută având la bază libretul lui Gregorio Martínez Sierra, ca balet într-un singur act.Povesteşte drama tinerei Candela a cărei suferinţă cauzată de moartea soţului său o ţine captivă până când tânărul Carmelo o va elibera.

Ruperto Chapí (1851-1909)

Compozitor spaniol şi cofondator al Sociedad General de Autores y Editores, a compus un număr foarte mare de lucrări simfonice, orchestrale, corale, camerale cât şi zarzuelas şi operă. A fost, împreună cu Tomás Bretón, studentul lui Emilio Arieta la Conservatorul din Madrid. Cea mai celebră lucrare a sa este La revoltosa (1897) scrisă într-un gen subordonat genului zarzuelas.

Programul de concert : ‘Rapsodia pentru orchestră ‘Espana’ (Chabrier); ‘Danzas Fantasticas op 22 ‘ (Turina); ‘El amor brujo’, Suitele 1 şi 2 din ‘El sombreros de tres picos’ (Manuel de Falla); ‘La Revoltosa’ (Chapi)

Articole din aceeasi categorie