Filarmonica de Stat Transilvania. Concert simfonic în prezenţa megastarului muzicii culte contemporane – Kalevi Aho

duminică 13 mai, 19. 00 * Colegiul Academică
Filarmonica de Stat ”Transilvania” are onoarea de a vă oferi un eveniment unic la Cluj – Napoca, în prezenţa unuia dintre cei mai importanţi compozitori contemporani ai lumii, Kalevi Aho. Acesta va fi în sală pentru a asista la concertul de duminică, 13 mai, din programul căruia face parte şi o lucrare de-a sa – Concertul pentru flaut -, în interpretarea lui Matei Ioachimescu, alături de Orchestra Filarmonicii, dirijată de Gabriel Bebeşelea.
”Avem două personaje, se destăinuie Gabriel Bebeşelea, două personaje care se întâlnesc, se îndepărtează, se reîntâlnesc, se întregesc, dansează împreună, îşi fac confidenţe şi ne călăuzesc pe parcursul întregului program al concertului. Primul, unul din cei mai mari compozitori ai zilelor noastre – Kalevi Aho. A-i interpreta muzica e în sine un eveniment, dar să fie şi în sală atunci când se prezintă o lucrare a sa înseamnă că s-au aliniat planetele. Al doilea personaj e, de fapt, un instrument – flautul. Magia e creată de Matei Ioachimescu, unul din cei mai cunoscuţi „ambasadori” români ai acestui instrument. Muzica lui Kalevi Aho e un dans al vieţii, versatilitatea lui Matei Ioachimescu reuşind întotdeauna să redea multiplele faţete ale acestei muzici în care e vorba despre tumultul şi bucuriile vieţii împletite cu oaze de linişte ale Naturii. Flautul e călăuza în prima lucrare, Dansul păstorilor din monumentala operă Oedipe a lui George Enescu, un dans exuberant cu o trimitere clară spre fluierul păstoresc inspirat de filonul folcloric românesc. Danse macabre de Camille Saint-Saëns are în prim-plan vioara solistă care valsează lasciv condusă de intervalul muzical denumit în muzica Renaşterii diabolus in musica, interval interzis în compoziţiile muzicale din perioada respectivă. Dansul macabru ne trimite direct spre ultima lucrare, suita luxuriantului balet Pasărea de foc de Stravinsky, care are ca parte centrală tot un dans – Dansul infernal al regelui Kaşcei. Flautul devine personificarea Păsării de Foc, mitul renaşterii Păsării Phoenix încheind spectaculos şi triumfal baletul. Acest triumf al binelui închide călătoria în care cele două personaje ne sunt călăuze în dansurile dedicate vieţii, cu toate aspectele ei.”
Matei Ioachimescu, flautist român de renume, susţine o activitate concertistică impresionantă, este recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar şi pentru recitaluri cross-over. Este absolvent al Universităţii de Muzică din Viena, oraş unde s-a stabilit, este laureat al mai multor distincţii si burse şi colaborează cu unii dintre cei mai interesanţi muzicieni din Europa, pe scene europene şi japoneze.
Program : George Enescu – „Dansul păstorilor” din opera ‘Oedipe’; Kalevi Aho – Concert pentru flaut şi orchestră; Camille Saint Saens – „Danse macabre”; Igor Stravinsky – Suita baletului ‘Pasărea de foc’
Gabriel Bebeşelea/Geanina Simion/Oana Andreica

Articole din aceeasi categorie