Filarmonica de Stat Transilvania. Concert eveniment: doi solişti – dirijori, două instrumente Stradivarius!

vineri 15 iunie, 19. 00 * Colegiul Academic

Un concert eveniment la Filarmonica de Stat ”Transilvania”, cu doi artişti desăvârşiţi, ambii cântând pe instrumente Stradivarius. Formula este una absolut inedită: invitaţii vor fi dirijori şi solişti în acelaşi timp.

Este vorba despre violonistul Kristóf Baráti şi despre violoncelistul István Várdai, ambii laureaţi ai multor concursuri internaţionale. Ambii vor interpreta vineri, 15 iunie, de la ora 19.00, la Auditorium Maximum, alături de Orchestra Filarmonicii de Stat ”Transilvania”, superbele concerte pentru vioară şi, respectiv, pentru violoncel, ale lui Antonín Dvorák.

Concertul pentru vioară de Antonín Dvorák este rodul colaborării dintre compozitor şi unul dintre cei mai mari violonişti ai secolului al XIX-lea, Joseph Joachim, pentru care şi Johannes Brahms scrisese celebrul şi dificilul două instrumente… Stradivarius!

Sau Concert pentru vioară. Dvorák realizează aici o capodoperă plină de culoare, dând instrumentului solist o libertate care rezultă într-un înalt nivel de virtuozitate. Nu lipsesc „amprentele” personale ale compozitorului, regăsite în apelul la materialul folcloric (în acest caz două dansuri de provenienţă boemiană şi ucraineană).

Ceea ce face această seară de concert una specială, dincolo de formula inedită de solişti-dirijori a invitaţilor, este şi prestigiul instrumentelor la care aceştia cântă, fapt ce reflectă, implicit, şi valoarea acestor muzicieni.

Kristóf Baráti este laureat al mai multor competiţii de profil, dintre care Concursul Internaţional „Paganini” din Moscova (ediţia din 2010), considerat un fel de ”premiu Oscar al violoniştilor”. Cântă pe vioara Stradivarius „Lady Harmsworth” 1703 ( aceasta fiind perioada de aur a instrumentelor construite de Antonio Stradivari, remarcabile prin strălucirea lacului, ceea ce face aceste instrumente inconfundabile). Vioara „Lady Harmsworth” are un sunet la fel de bogat şi de deschis cum e şi aspectul ei.

Istvan Vardai cântă pe legendarul violoncel Stradivarius „Du Pré-Harrell” din 1673 – singurul violoncel pe care Antonio Stradivari l-a construit în acel an şi, în acelaşi timp, unul dintre cele 63 de violoncele ale lutierului care au supravieţuit. A aparţinut celebrei violonceliste Jacqueline du Pré, care, înainte de moartea sa prematură cauzată de boală, l-a vândut violoncelistului american Lynn Harrell. Aflat la New York, Harrell l-a uitat într-un taxi, dar şoferul i l-a returnat – acesta fiind doar unul dintre incidentele prin care au trecut instrumentele Stradivarius de-a lungul timpurilor, incidente care au inclus şi furturi. A aparţinut apoi violoncelistei ruse Nina Kotova. Ulterior, a fost cumpărat de un colecţionar care a preferat să rămână anonim şi care i l-a împrumutat, începînd cu 2016, lui István Várdai.

Geanina SIMION

Oana ANDREICA

Articole din aceeasi categorie