Filarmonica de Stat Transilvania Cluj–Napoca. Seară simfonică de excepţie

• vineri 13 aprilie, 19. 00 • Colegiul Academic

Filarmonica de Stat ”Transilvania” vă invită o seară simfonică de excepţie, avându-l ca dirijor pe Valentin Uryupin, unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni ruşi ai generaţiei sale şi câştigătorul ediţiei de anul trecut al Concursului Internaţional de Dirijat ”Georg Solti” de la Frankfurt. Uryupin vă propune, alături de pianistul invitat Mihai Ritivoiu (un alt ”premiat” al mai multor competiţii internaţionale) şi de Orchestra Filarmonicii de Stat ”Transilvania”, un program perfect asortat cu (ano)timpul: Serghei Rahmaninov – Concertul nr. 1 pentru pian, în fa diez minor, op. 1 şi Igor Stravinsky – Ritualul primăverii. Pentru că face parte din seria THINK OUTSIDE THE MUSIC BOX, seara se va încheia cu discuţii şi impresii împărtăţite direct cu artiştii.

Serghei Rahmaninov (1873-1943) a compus Concertul nr. 1 pentru pian, în fa diez minor, op. 1, în anul 1891, când avea doar 18 ani, dar a revizuit-o complet în anul 1917.

”Prospeţimea tinereţii” din Concertul nr. 1 al lui Rahmaninov este întregită de ”explozia primăverii” din binecunscuta lucrare a lui Igor Stravinsky – Ritualul primăverii (Le Sacre du printemps, 1913).

S-a încercat adesea să se explice forţa motrice care susţine Ritualul primăverii. S-a spus că, în partitura sa, Stravinsky a vrut să exprime renaşterea naturii după iarnă, victoria soarelui, a căldurii şi a luminii, trezirea vieţii umane prin intermediul sacrificiului individual şi, în acelaşi timp, să sublinieze frica suscitată de marile forţe supranaturale ale creaţiei şi de neliniştea profundă care însoţeşte apropierea adolescenţei.

Valentin Uryupin

Câştigătorul Premiului I la ediţia din 2017 a Concursului Internaţional de Dirijat „Georg Solti” de la Frankfurt, Valentin Uryupin este unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni ruşi ai generaţiei sale. Cariera sa dirijorală este împărţită între scena de concert şi teatrele de operă, în paralel evoluînd frecvent şi în calitate de clarinetist solist.

În 2015, Valentin Uryupin a participat la cursurile de măiestrie susţinute de regretatul Kurt Masur, fiind distins ulterior cu Premiul I la Competiţia Rusă de Dirijat din Moscova, apoi cu Premiul III la Concursul de Dirijat „Mahler” de la Bamberg. Din 2011, Valentin este dirijor permanent al Orchestrei MusicAeterna a Operei din Perm, iar în 2015 a fost numit Dirijor Principal şi Director Artistic al Orchestre Simfonice din Rostov.

Mihai Ritivoiu

Absolvent al Universităţii de Muzică din Bucureşti, la clasa profesrului Viniciu Moroianu, Mihai Ritivoiu a urmat ulterior cursurile de masterat ale Guidlhall School of Music and Drama, unde a studiat cu Joan Havill. În egală măsură, a participat la cursurile de măiestrie susţinute de Dimitri Başkirov, Dominique Merlet, Emmanuel Ax şi Richard Goode.

În 2010, Mihai Ritivoiu a câştigat Concursul Naţional „Dinu Lipatti” (Bucureşti), apoi fiind laureat al mai multor competiţii internaţionale, ca „George Enescu” (2011), Tunbridge Wells International Young Concert Artist Competition (2014), Teresa Llacuna International Competition din Valencia (2015).

Geanina Simion/Oana Andreica

Articole din aceeasi categorie