Filarmonica de Stat Transilvania

Horvath Jozsef – Boldizsar Csiky, invitaţii simfonicului de azi

vineri 14 iunie, 19. 00 * Colegiul Academic

Simfonicul serii de astăzi propune prin piesele incluse în program, întâlniri muzicale pe axa Aram Haciaturian (‘Suita “Masquerade”), Maurice Ravel (Concertul pentru pian în sol major) şi Aleksandr Glazunov (‘Anotimpurile’), parcurs muzical divers ca abordări, de aici şi interesul pe care -l poate suscita.

Ne reîntâlnim cu doi mari maeştri, amândoi cunoscuţi, dirijorul Horvath Jozsef şi pianistul Boldizsar Csiky, asupra căruia mă voi opri în rândurile care urmează.

Csíky Boldizsár a urmat cursurile Liceului de Artă din Târgu Mureş, unde i-a avut ca profesori pe Szőnyi Márta şi Ávéd Sillo Éva. Şi-a continuat studiile la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca cu profesorii Ileana Prada şi Dana Borşan, iar la compoziţie cu Hans Peter Türk. Din anul 1991 a urmat cursuri postuniversitare cu celebrul pianist Jandó Jenő, la Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta. În 1992 a primit o bursă de studii la Lübeck (Germania), la cursurile de măiestrie susţinute de profesorul Lev Naumov, iar între anii 1993-1997 a participat la cursurile de la München, ale prof. Walter Krafft. La recomandarea maestrului Dan Grigore, în 1998 participă la cursul de vară de la Fontainebleau (Franţa), unde frecventează cursurile profesorilor Gaby Casadesus, Philippe Bianconi şi Philippe Entremont. În anul 2000, după numeroase colaborări, aproximativ 40 de concerte pe an, directorul muzical (Walter Krafft) al institutului Münchener Musikseminar (Germania) îi acordă titlul de solist permanent. A colaborat cu dirijorii Erich Bergel, Ion Baciu, Emanuel Elenescu, Emil Simon, Petre Sbârcea, Ludovic Bács, Ervin Acél, Remus Georgescu, Horia Andreescu, Florentin Mihăescu, Gheorghe Costin, Peter Oschanitzky, Sabin Păutza, Robert Houlihan, Pierre-Dominique Ponelle, Edvard Tchivzhel,…; cât priveşte artiştii alături de care a concertat sunt de amintit Ştefan Ruha, Gaetano d’Espinoza, Ligeti Diana, Rolf Herbrechtsmeyer, Fenyö Laszlo, Valentin Arcu, Dan Grigore, Jandó Jenő, Nina Panieva, Trio Moscova, Andreas Henkel,…

În anul 2006 obţine titlul de Doctor în muzică cu lucrarea Stileme ale creaţiei pianistice la A. Skriabin – de la postromantic la modern. În prezent ocupă funcţia de conferenţiar universitar dr. la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, studenţii clasei sale de pian fiind distinşi cu premii la concursurilor din ţară şi din străinătate.

Maurice Ravel a compus Concertul pentru pian în sol major (Allegramente, Adagio assai, Presto – între 1929 şi 1931, fiind concertul în care predominante sunt ritmurile jazzistice. A fost scris şi dedicat pianistei Marguerite Long, cae care l-a interpretat în 14 ianuarie 1932, Orchestra Lamoureux fiind dirijată de însuşi Ravel.

Suita ‘Masquerade’ Vals, Nocturnă, Mazurka, Romanţă, Galop – a fost compusă de Haciaturian în 1941, ca suport muzical pentru piesa cu acelaşi titlu de Lermontov.

În fine, Glazunov compune baletul ‘Anotimpurile op 67’ , lucrare puţin prezentă în programul simfonic naţional, pentru Baletul Imperial Rus, cele patru tablouri fiind primite cu multă căldură încă din seara premierei.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie