Fiecare lucru are sens în nonsensul lui

Şi pe când credeam că mai rău nu se poate, apar aşa numitele condamnări la închisoare, care nu se vor mai executa în închisoare. Păi atunci unde mai e logica acestor condamnări când, în urma propunerilor făcute de Fratele cel Mare, nu al lui George Orwell, ci al nostru al românilor, PSD pe al său nume, pedeapsa se va executa la domiciliu sau „într-un centru special înfiinţat”. Nu, nu se cheltuie deja mult prea mulţi bani cu deţinuţii, haideţi să le facem şi nişte centre speciale unde să îşi petreacă weekend-urile sub pretextul că îşi execută condamnarea. Şi mai e numită şi executare fracţionată. Un alt termen pentru o întâlnire cu toţi prietenii într-un centru în weekend, putem la fel de bine să îl numim centru de întrunire sau de petrecere a sfârşitului de săptămână. Rămâne să ghicim care sunt aceşti prieteni, trebuie doar să ai minimum de inteligenţă să îţi dai seama că din gaşca lor fac parte şi condamnaţii pentru fapte de corupţie.

Cam aşa sună această mirobolantă şi foarte logică propunere: măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt: executare la domiciliu a pedepsei, executare fracţionată a pedepsei privative de libertate în zilele de sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat pentru această măsură de executare, precum şi executarea pedepsei în regim mixt, de echivalent zile de muncă în folosul comunităţii şi de zile de executare sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat. Toate măsurile sunt aplicabile pentru condamnări de până la 5 ani de închisoare.

Suntem foarte surprinşi, nu ne aşteptam ca PSD-ul să elimine din proiectul iniţial prevederea conform căreia aceste măsuri alternative să nu se aplice şi în cazul condamnărilor pentru infracţiuni de serviciu, corupţie sau cele conexe infracţiunilor de corupţie. Păi chiar aşa, ei de ce să nu “beneficieze de aceste beneficii care până la urmă sunt în beneficiul lor”?

S-a votat, s-a eliminat!

Curiozitatea ne cam mănâncă pe noi, oamenii de rând şi tare am vrea să aflăm detalii despre acest centru special, cu ce se diferenţiază de o celulă? Ce facilităţi are? Şi cum îşi vor executa deţinuţii pedeapsa aici? Jucând table şi şah? Pentru că sincer, doar asta mai lipseşte. Dar vorba aceea: fratele rămâne frate! şi cum să nu îşi ajute conducătorul partidului fraţii aflaţi la ananghie sau chiar să se ajute pe el în cazul în care va sfârşi prin a primi şi el o condamnare.

Deşi propunerile legislative iniţial propuse, nu sunau deloc aşa, PSD-ul s-a hotărât să îşi vâre coada şi să mai schimbe pe ici pe colo, până când după spusele celorlalte partide care au venit cu propunerile, povestea s-a schimbat în totalitate.

Cum sună finalul fericit? Raportul va fi supus votului plenului Camerei Deputaţilor, până atunci… cu speranţă înainte!

Iulia LUPŞA

Articole din aceeasi categorie