Festivalul Toamna Muzicală Clujeană. Cvartetul Transilvan, interpretări camerale de excepţie

luni, 23 octombrie, 19. 00 * sala Studio, Academia de Muzică ‘Dima’

Ne apropiem, din păcate, de finalul recitalurilor camerale. Cel din această seară de 23 octombrie este întâlnirea cu prestigiosul Cvartet Transilvan – Gabriel Croitoru/vioara I, Nicuşor Silaghi/vioara a II – a, Marius Suărăşan/violă, Vasile Jucan/violoncel -, întâlniri care stau, de fiecare dată, sub semnul excelenţei. Au cântat pe mari scene de concert şi ajunge acum să amintesc Wigmore Hall (Londra), Pleyel (paris), Queens Hall (Ediburgh), Willshire Ebel Theatre (Los Angeles), Conservatorul Regal din Bruxelles, Mandell Hall din Chicago,… Au colaborat cu artişti de renume cum sunt Ştefan Ruha, Marin Cazacu, Dana Borşan, Aurel Marc, Adriana Bera, Dan Grigore, Valentin Gheorghiu, Şerban Lupu, Aurelian Octav Popa, Jeremy Menuhin,…

Sunt deja 30 de ani de activitate artistică, cu început în 1990, odată cu participarea la festivalul „Orlando” din Kerkrade, lansarea internaţională, mai bine spus. Cvartetul clujean a fost remarcat de Earl Carlyss, membru al Cvartetului Juilliard, care i-a invitat pe interpreţi să participe la Festivalul din Aspen (Colorado, 1991), oferindu-le şi o bursă de specializare în cadrul Centrului de Studii Avansate pentru cvartete de coarde. Avându-l ca mentor pe Earl Carlyss, Cvartetul a avut ocazia să se perfecţioneze în acest prestigios centru de studii trei ani consecutiv, cu o serie de ansambluri de talie mondială, precum Emerson String Quartet, American String Quartet, Cleveland String Quartet sau Mendelsohn String Quartet, fiind apoi invitaţi să efectueze un amplu turneu de concerte pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Invitaţii serii sunt violonista Simina Croitoru şi pianistul Mihai Ungureanu.

Programul serii : Maurice Ravel – Cvartetul de coarde în fa major; Ernest Chausson – Concertul pentru vioară, pian şi cvartet de coarde op. 21.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie