Festivalul STAGE – International Youth Theater Festival din Cluj-Napoca a primit distincţia internaţională EFFE LABEL

De 7 ani, acest festival de teatru pentru adolescenţi pune Clujul în special, dar şi România pe harta culturală europeană. Distrincţia EFFE LABEL a fost acordată festivalului clujean de către 9 experţi internaţionali, preşedintele juriului fiind Sir Jonathan Mills, directorul Edinburgh International Culture Summit, recunoscut de UNESCO.
Membrii juriului consideră că Festivalul Stage ”este un concept special şi unic, teatrul amator fiind o formă de manifestare culturală nedezvoltată în România. Festivalul este realizat împreună şi pentru adolescenţi, cu conexiuni şi implicări puternice ale comunităţii”.
Unicitatea distincţiei EFFE (Europe for Festivals Festivals for Europe) LABEL 2017 -2018 vine din faptul că Festivalul Stage este un festival de teatru amator pentru adolescenţi. Ea este oferită de către Asociaţia Festivalurilor Europene (EFA care de peste 60 de ani reuneşte 100 de festivaluri din peste 60 de ţări) festivalurilor care aduc o contribuţie dezvoltării şi diseminării valorilor culturale universale, schimburi de experienţă şi multiculturalitate. Este o distincţie anuală, acordată celor mai relevante festivaluri din lume.
Scriitorul, dramaturgul şi omul de teatru Radu Ţuculescu, preşedintele juriului, a avut o contribuţie importantă în transformarea acestui festival într-unul internaţional. Anul acesta el propune, pe lângă workshopurile de regie şi actorie, şi unul de scriere dramatică pentru a încuraja creaţia tinerilor liceeni organizând şi un concurs pentru aceştia. Cele mai bune texte vor fi tipărite în volum şi oferite trupelor de teatru. De asemenea, anul acesta, în premieră, vor avea loc spectacole de music hall care vor intra în concurs într-o secţiune specială.
Ediţia cu numărul 8 a STAGE International Youth Theater Festival va aduce pe scenele (mare şi mică) Cinema Dacia, în perioada 18-24 septembrie, peste 300 de participanţi, 17 trupe din România şi 10 trupe din Israel, Italia, Slovenia, Slovacia, Serbia, Ungaria, Republica Moldova, Bulgaria, Bosnia Herţegovina, Croaţia.

Articole din aceeasi categorie