Festivalul judeţean “Petru Maior”, la Gherla

Municipiul Gherla este cunoscut şi prin  fostul gimnaziu, actualul Liceu Teoretic “Petru Maior”, reprezentantul Şcolii Ardelene având chiar şi un bust în faţa unităţii de învăţământ din vecinătatea Judecătoriei. Este normal ca personalitatea celui care poartă numele  acestei şcoli cu vechi tradiţii în învăţământul transilvan să fie cinstit ca atare.

Astfel, zilele trecute, la liceul respectiv a avut loc Festivalul  Județean „Petru Maior, apostol al culturii române”. Proiectul, coordonat de cadrele didactice Cosmina Forț, Cosmina Monoșes și Livia Divricean, se află la cea de-a doua ediție (felicitări organizatorilor!), fiind inclus în CAEJ, la poziția 26. Binecunoscuta şcoală gherleană are ca parteneri licee și colegii din județele Alba, Braşov, Hunedoara, Mureș și Bistrița-Năsăud.

La  această interesantă activitate au participat numeroși elevi și profesori ai liceului, dar și reprezențanți ai instituțiilor partenere, iar din partea administrației locale a fost prezent viceprimarul Iulia Trif, domnia sa sprijinind în mod constant unităţile de învăţământ din localitate.

Activitatea a debutat cu o prezentare a secțiunilor festivalului și a temelor propuse pentru anul școlar 2017-2018 și a continuat cu o suită de momente literar-artistice, coordonate de prof. Cosmina Monoșes, reunite sub genericul „Gherla, oraș de poveste”. Personalitatea marelui corifeu al Școlii Ardelene a fost evocată de preotul Ioan Monoșes, care a evidențiat aspecte inedite din viața și activitatea acestui strălucit reprezentant al culturii române și al cultului greco-catolic.

Invitatul de onoare al festivității a fost profesorul și poetul clujean Cornel Costea, care a prezentat noul său volum de versuri, „Gherla sau Evadarea în poezie”, apărut la Editura Galaxia Gutenberg. Acesta a captat interesul publicului prezent în sală recitând câteva poeme inspirate de farmecul unic al spațiului gherlean și a împărtășit elevilor aspecte referitoare la primele sale încercări poetice, la sursele sale de inspirație, la scopul creației.

 La finalul acestei manifestări de suflet asistenţa a  putut admira expoziția de desene și fotografie „Gherla în viziunea copiilor”, care a constituit cadrul artistic al întregii festivități, menit să surprindă aspecte relevate din frumusețea deosebită a orașului.

În cadrul Liceului Teoretic „Petru Maior” Gherla studiază mulţi elevi talentaţi în domeniul literaturii, dar şi simpatizanţi ai artelor plastice. Nu întâmplător, de aici au pornit pe drumul afirmării mulţi foşti elevi, deveniţi apoi intelectuali desăvârşiţi în viaţa culturală, artistică şi literară din ţara noastră. Dintre  foştii dascăli ai liceului se remarcă poetul, criticul literar şi profesorul universitar Ion Apostol Popescu, un om deosebit, autorul renumitei monografii “Arta icoanelor pe sticlă de la Nicula”, apărută la începutul anului 1970, care pe vremea aceea a trecut în librării ca şi pâinea caldă.

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie