Festivalul internaţional de film TRANSILVANIA. ‘Marele albastru’ pe cel mai mare ecran din România. Invitat special Jean-Marc Barr

Cu fiecare zi care trece ne apropiem tot mai mult de TIFF 2018, la cea de a 17 – a lui ediţie. Încet, încet începem să vă familiarizăm cu invitaţii festivalului, cu evenimentele importante care vor guverna ediţia acestui an. An care se anunţă deja a fi sub semnul calităţii filmelor şi evenimentelor propuse în cele zece zile de festival.

M-am numărat printre cei care au avut ocazia să stea la coadă pentru un bilet în plus ca să vadă Marele albastru, film etalon al anilor ’80.

Marele albastru (‘Le grand bleu /The Big Blue’, regia Luc Besson) – în distribuţie Rosanna Arquette, Luc Besson, Jean Reno, Jean – Marc Barr – revine în România pe marele ecran din Piaţa Unirii, la aniversarea a 30 de ani de la lansare. Proiecţia – eveniment se va bucura de prezenţa actorului Jean-Marc Barr. Tot cu acest prilej va fi prezentat şi documentarul Omul – delfin (‘Dolphin Man’, 2017), povestea adevărată a legendarului scufundător Jacques Mayol, inspiraţie pentru Luc Besson.

Marele albastru (1988) are la bază fapte reale, putând fi considerat film biografic. Besson urmăreşte evoluţia prieteniei dintre Jacques Mayol (Jean-Marc Barr) şi Enzo Maiorca (Jean Reno), doi scufundători a căror legătură se naşte încă din copilăria petrecută în Grecia şi care se transformă de-a lungul timpului într-o adevărată rivalitate sportivă. Dragostea pentru adâncimile oceanice şi dorinţa puternică de a înregistra noi şi noi recorduri, chiar cu preţul vieţii, sunt ilustrate în imagini care îţi taie respiraţia, pe fundalul sonor al memorabilei muzici compuse de Eric Serra.

Prezentat în 1988 la Festivalul de la Cannes în afara competiţiei, Marele albastru a primit opt nominalizări la Premiile Cesar şi a devenit cel mai mare succes naţional de box-office, cu peste 9 milioane de bilete vândute doar în Franţa. Jacques Mayol însuşi a contribuit la scrierea scenariului, iar la moartea lui din 2001, preşedintele Jacques Chirac l-a descris ca fiind ,,un simbol nemuritor al generaţiei Big Blue’’.Jean-Marc Barr a fost nominalizat în 1989 la Premiile Cesar pentru interpretarea personajului principal din Marele albastru. Este unul dintre actorii preferaţi ai regizorului Lars Von Trier (cu care a lucrat, printre altele, la Europa, Breaking the Waves, Dancer in the Dark, Dogville şi Nymphomaniac) şi a debutat în 1999 ca regizor, scenarist şi producător cu Lovers.

Tot în prezenţa actorului se va putea urmări documentarul Dolphin Man (2017), regizat de Lefteris Charistos. Povestită chiar de Jean-Marc Barr, viaţa revoluţionarului scufundător Jacques Mayol, cel care a reinventat relaţia intimă dintre adâncimile apelor şi profunzimea conştiinţei umane, este ilustrată cu imagini rare din arhivele anilor ’50, inserate printre cadre subacvatice spectaculoase şi mărturii ale celor care l-au cunoscut pe ,,omul – delfin’’.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie