Festivalul internaţional de film TRANSILVANIA 2017

Alain Delon, premiul pentru întreaga carieră artistică !!!

    TIFF 2017 este plin cu surprize, acesta este adevărul. Cea mai mare, cel puţin până în prezent, este prezenţa actorului francez Alain Delon, prezenţă ocazionată de decernarea premiului pentru întreaga carieră artistică. Şi dacă nu mă înşel după Annie Girardot, Alain Delon este al doilea actor francez care primeşte acest premiu.
Personal, Alain Delon (n. 8 noiembrie 1935) a marcat copilăria a două generaţii, mă refer la anii ‘60 şi ‘70. Ani în care cozile pentru un bilet erau lungi, iar preţurile la un bilet în plus corespunzătoare cu valoarea actorilor… Astfel, sunt de amintit titluri precum Rocco şi fraţii săi, Eclipsa, Ghepardul (1963; regia Luchino Visconti), Laleaua neagră (1964), Arde Parisul?, Samuraiul (1967), Clanul sicilienilor (1969), A fost cândva un hoţ, Banda, Notre Histoire, Pe cuvânt de poliţist, Împotriva Mafiei, Zorro (1975), filme care, la vrea respectivă, făceau istorie, fără exagerare.
Delon a fost descoperit de producătorul hollywood-ian David O. Selznick, dar cel care l-a distribuit în primul film a fost Yves Allegret în ‘Quand la femme s’en mele’ (1957). De atunci şi până în prezent Delon a întruchipat nu mai puţin de 105 personaje! Sunt roluri care i-au adus nouă premii plus alte trei nominalizări, de amintit fiind Ursul de Aur Onorific (Berlin), Cesar pentru ‘NotreHistoire’, Special David di Donatello.
Prezenţa sa la Cluj-Napoca, prima în România practic, generează şi proiecţia filmului Afacerea Pigot (1981), regia… Alain Delon.
Mai pot fi multe de scris despre filme, colegi de platouri, regizori, urmând să revin asupra acestora în cel mai scurt timp.
Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie