Festivalul internaţional de film Karlovy Vary 2018. ‘Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari’. Şocant!

Festivalul internaţional de film de la Karlovy Vary (Cehia) este în plină desfăşurare. Vorbesc despre o ediţie cu nu mai puţin de 150 de producţii de pe întreg mapamondul. Cu excepţia retrospectivelor, toate filmele sunt premiere în Republica Cehă, unele fiind prezentate în premieră europeană, internaţională sau mondială.
Două sunt filmele româneşti selecţionate, Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari ( România / Republica Cehă / Franţa / Bulgaria / Germania, 2018, 140 min. regie: Radu Jude, scenariu: Radu Jude, imagine: Marius Panduru, distribuţie: Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Şerban Pavlu.; secţiunea oficială/ premieră mondială) şi Nu mă atinge-mă/ Touch Me Not – România / Germania/ Republica Cehă / Bulgaria/ Franţa, 2018, 125 min. regie: Adina Pintilie, scenariu: Adina Pintilie, imagine: George Chiper-Lillemark, distribuţie: Laura Benson, Tómas Lemarquis, Christian Bayerlein, Grit Uhlemann, Hanna Hofmann, Seani Love, Irmena Chichikova, Dirk Lange, Georgi Naldzhiev, Adina Pintilie. secţiunea: Orizonturi/ premieră în Republica Cehă.
După o recuperare a istoriei romilor în Aferim!, regizorul Radu Jude propune în noul lungmetraj o temă şi actuală şi incomodă, una care porneşte de la un număr… Este vorba despre cei 380. 000 de evrei pe care regimul timpului I-a exterminat în diverse forme în timpul celui de al Doilea Război Mondial, număr asumat de Guvernul României în 2004. După care s-a aşternut… uitarea. Până la acest ‘Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari’, frază rostită de profesorul Mihai Antonescu în faţa Consiliului de Miniştri, 1941. Este reconstituirea artistică a luptei de la Odessa, din cea de a doua conflagraţie mondială.
Un titlu ca acesta va face să curgă multă cerneală de acum înainte, pro sau/şi contra. Va face să curgă cerneală deoarece Radu Jude pune în discuţie, curajos, problematici de actualitate cum sunt rasismul şi antisemitismul, atunci şi acum.
Un singur cusur are filmul lui Radu Jude, este prea lung. Cu toate acestea, a fost selecţionat la Karlovy Vary şi încă în competiţia oficială. Apoi, a fost catalogat de presa internaţională de specialitate “un semnal de alarmă inteligent”. Şi cei de la Variety scriu, citez: “un atac caustic şi foarte actual asupra negării Holocaustului în România şi a miopiei referitoare la istorie. Filmul este apogeul tuturor preocupărilor recente ale lui Jude privind tema şi forma”.
Filmul va avea premiera în România în cursul lunii septembrie, a. c.
Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie