Festivalul Internaţional de Carte Transilvania: Transilvania din inimile noastre

Cu siguranţă ziua de vineri 5 octombrie 2018, nu va fi uitată deloc şi mă refer aici, în special, la cei care au onorat cu prezenţa lor lansarea volumelor Descriptio Bessarabiae. Basarabia în cinci secole de cartografie, respectiv Historia Transylvaniae. Transilvania în cinci secole de cartografie, autori Adrian Năstase, Mihai Gribincea, Ioan – Aurel Pop şi pentru primul volum, Ovidiu Dumitru.

Sunt cărţi fundamentale pentru istoria noastră, cărţi despre trecut şi prezent, dovezi incontestabile ale existenţei şi continuităţii vieţii noastre în spaţiul celor trei ţinuturi istorice, dovezi ale unităţii noastre. Nu în ultimul rând, sunt dovezi ale valorii pe care o au hărţile, cartografii şi munca lor responsabilă, mărturii de necontestat care ne dau posibilitatea de a vedea corect prezentul, de a prefigura viitorul.Evenimentul de ieri s-a desfăşurat sub umbrela generoasă a Fundaţiei Transilvania Leaders, momentul în sine fiind dedicat Centenarului Marii Uniri. De foarte, foarte mult timp nu am mai văzut atâtea personalităţi onorând un eveniment de înalt nivel. Sunt de amintit acad. Ioan – Aurel Pop (preşedintele Academiei Române), prof dr Adrian Năstase (preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu), Excelenţa Sa dr. Mihai Gribincea, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în România, George Ivaşcu (ministru al Culturii), PS Florentin Crihălmeanu, ÎPS Andrei Andreicuţ, Sebastian Vasile Dâncu, Ioan Rus (fost ministru al Internelor, respectiv Transporturi), Grigore Arbore (Italia), prof. dr. Marius Bojiţă (preşedinte al Fundaţiei Transilvania Leaders). Regret sincer că nu pot fi amintiţi toţi, orice scăpare putând genera supărări.

Fundaţia condusă de prof dr Marius Bojiţă este implicată în multe acţiuni ce vizează spirjin acordat educaţiei, culturii, sănătăţii. Este un mecenat  al cărui target este bine definit, “să întâmpinăm cum se cuvine sărbătoarea care este Marea Unire”.

Idei de bază: unitatea românilor în vatra vechii Dacii, unitatea teritoriilor româneşti

Prof. dr. Adrian NĂSTASE: “Gândul meu este legat de entuziasmul generat de proiectul  prin care sărbătorim Centenarul Marii Uniri. Am reuşit să finalizez câteva lucrări de mare interes şi mă refer, înainte de cele prezentate astăzi 5 octombrie, la Descriptio Danubii. Hărţile Dunării în patru secole de cartografie, mă refer şi la Hărţile Mării Negre. Important este să vedem cum ne-au privit străinii, cum s-au trasat graniţele noastre. Mai pot aminti în acest context următoarele. În 2003 am donat un număr însemnat de hărţi, punând bazele Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţilor Vechi, un patrimoniu cartografic de foarte mare valoare. Ce a generat cele două volume pe care le lansăm astăzi 5 octombrie? Încep cu anul 1918, care a rămâne un eveniment grandios şi la care ne raportăm pentru a vedea  ce facem mai departe, ce avem noi de făcut. Aceste hărţi evidenţiază două idei de bază. Prima este continuitatea românilor în vatra vechii Dacii şi doi, unitatea teritoriilor româneşti. Vă propun un exemplu, o hartă de secol XVII, în care sunt Transilvania, Valachia şi Moldova, hartă ce atestă concepţia unitară şi continuitatea românilor în aceste teritorii. Studiile acad. Ioan – Aurel Pop, studiile domnului Mihai Gribincea constituie tot atâtea argumente referitoare la ce a însemnat geneza poporului român. Historia Transylvaniae propune 128 de hărţi şi 11 vedute, plus studiile autorilor. Noi îi putem oferi lui Putin aceste 128 de hărţi care demonstrează unitatea noastră. Ce ne dorim? Ne dorim săedităm hărţile Moldovei, ale Bucovinei, fundamentale şi ele pentru buna cunoaştere a istoriei noastre. Este efortul nostru de a lega istoria de prezent, este calea pe care trebuie să mergem. Şi cartografia are rolul de a adăuga cuvintelor imagini sugestive, extrem de sugestive”.

Patria, toată acea întindere de loc pe care se vorbeşte româneşte

Academician Ioan – Aurel POP: “Fundaţia Transilvania Leaders este tot mai prezentă în viaţa Cetăţii. Este o promovare a culturii prin mecenat, un mecenat care este expresia măsurilor din oameni şi fapte. Mă gândesc la cele spuse  de Kogălniceanu în 1843, studenţilor, “Eu numesc Patrie toată acea întindere de loc pe care se vorbeşte româneşte”.  Şi veţi fi de acord când spun, continuând ideea, că fără hărţi nu se poate cuprinde acea întindere de loc. Istoria înseamnă spaţiu şi timp. Părerea mea este că istorie înseamnă oameni plasaţi în spaţiu şi timp. Revin la hărţi, hărţi care ne ajută să vedem trecutul şi prezentul. Dar mă întreb câţi oare ştiu de Muzeul Naţional al Hărţilor? Am avut cartografi extraordinari, care au pledat prin hărţile lor, cauza noastră. Reunirea hărţilor Transilvaniei într-un singur volum e şi o misiune de luptă. Suntem în stare de veghe în continuare, dar care atestă realizările şi realităţile noastre. Puţină lume mai ştie că Bucovina e ţara de sus a Moldovei, că acolo îşi doarme somnul de veci Ştefan cel Mare.  Basarabia este jumătate din Moldova. Iar în Moldova s-a generalizat un cuvânt, faptul că cel mai potrivit nume este cel de român, pronunţându-se cu o curat. Istoria este geografie în mişcare. Înainte de 1918, P. P. Panaitescu spunea, “că România de la 1914 seamănă cu o pasăre cu aripile întinse, căreia îi lipseşte corpul şi acel corp este Transilvania”.

Sunt cărţi de colecţie fără îndoială. Sunt cărţi care nu trebuie să lipsească din nici o bibliotecă. O onoare pentru cei care le au şi mai ales, pentru cei care le citesc.

Marea Lectură. Va intra Clujul în Cartea Recordurilor?

sâmbătă 6 octombrie, 10. 00 * Piaţa Unirii

Sunteţi aşteptaţi în număr cât mai mare la tentativa de intrare în Cartea Recordurilor/Guinness World Records, secţiunea ‚Most people in a reading relay’,  prin cel mai mare număr de cititori ai unei singure cărţi. Şi deloc întâmplător, acea carte este Eminescu. 100 de poeme alese. Cei care vor lua parte vor primi câte un exemplar şi vă reamintesc, au fost editate 10. 000 de exemplare.

Duminică 7 octombrie

De la ora 10. 00 este programată dezbaterea Scriitori ai Transilvaniei şi Marea Unire, invitaţi Mircea Muthu şi Mircea Popa, urmată de alte două întâlniri, Încercarea de a fi român (invitaţi Irina Petraş şi Vasile Sebastian Dâncu) şi  România unită – trecut şi viitor. Abordare istorică (invitaţi acad. Ioan – Aurel Pop, prof dr Vasile Puşcaş, prof dr Ioan Bolovan, prof dr Liviu Maior, prof dr Marius Bojiţă, moderator Vasile George Dâncu).

De la orele 14. 00 vă întâlniţi cu scriitorul italian Giancarlo Sturloni, cu ocazia lansării volumului ‚Planeta intoxicată’.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie