Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionetel ‘Puck’ 2018

Lansare de carte,Monografia Kovács Ildikó – regizor de teatru de păpuși”

joi 18 octombrie, 15. 00 * Muzeul de Artă

Astăzi are loc lansarea volumului „Monografia Kovács Ildikó – regizor de teatru de păpuși”, de Zsuzsa Szebeni, editor – Daniela Vartic, traducerea în limba română Annamária Nastasă Kovács. Publicarea cărții a fost posibilă datorită unui program finanţat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României.

Iau cuvântul Zsuzsa Szebeni, Anamária Nastasă Kovács, Claudiu Groza și Raluca Tulbure.

Prima ediție a monografiei a fost lansată acum 10 ani, cu prilejul aniversării regizoarei. Volumul cuprinde interviuri, articole, scrieri, imagini și amintiri ale colaboratorilor și apropiaților artistei.

Muzicanţii din Bremen”, “Prinţul fericit”, “Migraaaaţi”, “Exuvia”, “Godot”!

joi 18 octombrie

Zi de joi plină la ‘Puck’, cred că titlurile spun totul sau aproape totul. Dimineaţa este cea a spectacolelor Prinţul fericit (9. 30 şi 11. 30; spectacol al Teatrului ‘Szigligeti’ din Oradea, Trupa Liliput; la sediul ‘Puck’) şi Muzicanţii din Bremen (10. 00; pe scena Naţionalului; producţie Teatrul ‘Ţăndărică’ din Bucureşti).

Prinţul fericit poartă o semnătură celebră, Oscar Wilde. Este una dintre cele mai frumoase şi emoţionante poveşti din literatura universală. Mesajul moral al poveştii este şi rămâne moral pentru copii, tulburător pentru adulţi. Şi regizorul Vadas Laszlo reuşeşte în demersul său să accentueze autosacrificiul din dragoste, cu emoţiile aferente.

Muzicanţii din Bremen – regia Attila Vizauer; scenografia Mihai Pastramagiu – are în centru patru animale (un cocoş, o pisică, un câine, un măgar) care, ajunse la bătrâneţe, urmează să fie alungate de către stăpânii lor. Reuşeşs să fugă, se reîntâlnesc, visul lor de a deveni muzicanţi se îndeplineşte odată cu un concurs pe care-l câştigă. Mă opresc aici, mergeţi să vedeţi Muzicanţii din Bremen!

De la ora 17. 00, tot Teatrul ‘Ţăndărică’ tot pe scena Naţionalului, ‘Migraaaanţi’ de Matei Vişniec adaptare şi regie Cristian Pepino, muzica Dan Bălan, scenografia Raluca Aioniţioaie şi Remus Gabor. Subiectul este inspirat din experienţa de jurnalist şi de dramaturg a autorului, oglindă a realităţii immediate pe care o trăim pe pielea noastră. Lumea ‘mişună’ dintr-un loc în altul, dintr-o ţară în alta, există o forţă care-i pune pe oameni în mişcare, îi… manipulează, este dacă admiteţi, invazia la care este supusă Europa şi nu numai ea.

Exuvia – 19. 00; sala Studio, Academia de Muzică ‘Dima’ – este producţia olandezilor de T Magisch Theatertje, Maastricht. Regizoarea Charlotte Puijik – Joolen explorează în specatcolul non – verbal, posibilităţile şi limitele noastre interioare, o călătorie fără sfârşit, în care devenim încet, încet conştienţi de relativitatea lumii înconjurătoare.

Godot – 20. 00; studioul ‘Gyorgy Harag’, Facultatea de teatru şi televiziune – este propunerea Universităţii Naţionale de Arte ‘George Enescu’ de la Iaşi. Titlul face trimitere la Samuel Bekett, este titlul cunoscut, pus în scenă de prof dr Ciprian Huţanu. Suntem în faţa unui proiect de licenţă al studenţilor secţiei arta animaţiei, un argument extrem de convingător împotriva şabloanelor de percepţie în privinţa textelor dramaturgiei clasice.

Decernarea premiilor

Este prevăzută vineri 19 octombrie, 19. 00, la sediul Teatrului ‘Puck’. Până atunci însă, mai este o zi de festival, cu trei titluri care trebuie onorate.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie