Festivalul interjudeţean „Prin tradiţii…spre identitate” – note maxime la această ediţie

Pe cât a fost vremea de mohorâtă, pe atât de frumos şi interesant a fost evenimentul desfăşurat, sâmbătă, în incinta Casei de Cultură din Apahida. Încă de la orele dimineţii, zona centrală a viguroasei localităţi a fost dominată de sute de tineri artişti care au „debarcat” aici din mai multe zone etnofolclorice ale Transilvaniei pentru a participa la ediţia a Vll-a a Festivalului Interjudeţean de tradiţii şi folclor „Prin tradiţii…spre identitate”. Festivalul este organizat de Liceul Tehnologic „Ştefan Pascu”, fiind înscris în Calendarul Activităţilor Educative Regionale şi Interjudeţene ale anului 2017.

Debutul ediţiei a avut loc sub auspiciile tradiţionale şi educative subliniate de prof. Aurora Florian – directorul Liceului „Ştefan Pascu” şi ale salutului de bun venit şi mult succes scenic, adresate participanţilor de şeful administraţiei publice locale, col (R) Grigore Fati.

O scurtă şi plăcută paradă a portului popular a fost prezentată de ansamblurile artistice din Răchiţele, Cătina, Cluj-Napoca, Rădeşti – Alba, Şieuţi – Bistriţa-Năsăud, Ocna Mureş – Alba, Mihalţ – Alba, Baciu, Ţaga, Popeşti, Hodac şi Apahida.

Festivalul, jurizat de doamna Marinela Zegrean Istici, din partea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj – preşedinte, ajutată de Gheorghe Căpuşan, fondatorul Muzeului „Poarta de su’ Feleac” şi Corina Cristuţiu, instructor coregraf din partea Asociaţiei „De la lume adunate şi-napoi la lume date”, a avut două secţiuni: „Eu mi-s mândră/mândru-n sat” şi „Jocul popular din zona mea”. Fetele şi băieţii care au urcat pe scenă s-au… mândrit cum nu se putea mai bine cu acele frumoase costume populare tradiţionale din locurile de baştină ale înaintaşilor lor, pezentându-le în versiuni populare, pentru care au primit mulţumirile publicului – adică binemeritate aplauze.

La această secţiune, juriul a desemnat câştigătorii după cum urmează: Fete: Marele premiu a revenit tinerei Cristina Moldovan de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca; premiul 1 a fost atribuit elevei Felicia Andreea Boca din Cătina; premiul 2 a fost dus la Oradea de eleva Maria Bocănel, iar premiul 3 a revenit elevei Andreea Goronaş de la Şcoala generală „Emil Isac” din Cluj-Napoca. Băieţi: Marele premiu – Claudiu Cubleşan – Seminarul Teologic Ortodox Cluj-Napoca; locul 1 – Vlad Chirali, Şcoala Cătina; locul 2 – Florin Jurcan, Seminarul Teologic Ortodox Cluj- Napoca şi 3 – Alex Mocan, elev al Şcolii „Al. Vaida-Voevod” din Cluj-Napoca.

Deşi costumaţia şi jocurile populare prezentate de tinerele ansambluri au fost de mare valoare, aşa cum ne-a declarat preşedinta juriului, cunoscuta artistă Marinela Zegrean Istici, a fost greu să se facă departajările. Pentru acurateţea jocurilor de pe Câmpie, premiul 1 a revenit Ansamblului „Muguri de Cătina” instruit de Raluca şi Mădălin Todor; locul 2 a fost atribuit „Jucăuşilor de pe Someş” ai Şcolii gimnaziale „Al. Vaida- Voevod”, iar Ansamblul „Ciobănaşul” al Şcolii din Şieuţ şi-a pus în vitrina cu trofee premiul 3.

Marele premiu al acestei ediţii a răsplătit, meritoriu, calitatea coregrafică şi interpretativă a jocului „Haidău cu o fată” din repertoriul Ansamblului „Banu Mihalcea” al Căminului cultural din Mihalţ.

Menţiuni au primit şi ansamblurile şcolilor din Ţaga şi Baciu, juriul oferind un premiu special dansatorilor Liceului Tehnologic din Apahida.

Prin sprijinul oferit desfăşurării în cele mai bune condiţii a festivalului de către Primăria Apahida şi Casa de cultură de aici, această ediţie a fost de nota maximă, oferind spectatorilor un savuros supliment de muzică şi dans, înafara programului impus de acest pretenţios concurs.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie