La Beliș, interzis să-ți crești struțu´!

Sau să plantezi, că tot e la modă… aronia. Sau afin siberian. Sau coriandru, care e o plantă mediteraneeană. Sau chiar… porodici, că doar nu erau în „spiritul naturii locului”.

Poate că și berzele de la Beliș, care și-a făcut aici cuib spre uimirea tuturor, au devenit un pic ilegale. Nu intra în firescul locului să clămpăne pe stâlpul de la intrarea în sat niște berze venite taman din Africa! Africa nu e Parcul Natural Apuseni, așa că, pentru intrarea berzelor în legalitate, ar trebui niște avize de la administratorul Parcului. Desigur, după consultarea unui Consiliu Științific întrunit special în ședința de legalizare a intruziunii berzelor într-o zonă în care berzele nu zburau „în mod natural”.

Râdeți. Știu că râdeți. Iar eu știu că exagerez. Încurcare mere cu pere, exagerare voită, dar mai puțin exagerată ca recentul Regulament (7 iulie 2022) al Parcului Natural Apuseni, intrat în vigoare și trecut neobservat de observatorii de veghe, la 27 iulie 2022. Și, ca să lămuresc „exagerarea” mea puțin „prea confuză și exagerată”, menționez doar că, potrivit Regulamentului, „în ariile naturale protejate, introducerea de specii alohtone, care nu au existat pe suprafața ariilor naturale protejate în mod natural, este interzisă”. Adică, eu am plantat un chiparos la mine în curte, între doi muzuci de molid, la Beliș, chiparosul s-a prins, crește și se dezvoltă, dar e cam… ilegal, dumnealui, căci nu e de-al locului! Ca și struțul cu care m-am gândit să sporesc populația galițelor din comună. M-am ars! Mă papă administrația Parcului!

Lăsând la o parte gluma și voit-exagerarea mea minim exagerată, recent anunțata intenție a primarului comunei Beliș de a organiza un referendum pentru ieșirea comunei din Parcul Natural Apuseni nu este deloc o trăsnaie și nici un moft oarecare. O simplă lecturare a recentului Regulament al Parcului Natural Apuseni convinge pe oricine (care poate fi convins!) că demersul primarului Viorel Matiș este justificat, întemeiat și chiar necesar, în condițiile în care acest Regulament îngrădește orice tentativă de dezvoltare turistică, și nu numai, a comunei.

Primarul comunei Râșca, solidar cu primarul comunei Beliș

Într-un dialog telefonic pe care l-am purtat cu primarul comunei Râșca, ing. Alin Abrudan, și pe care îl redăm integral, acesta s-a declarat solidar cu primarul Viorel Matiș în demersul de organizare a unui referendum pentru ieșirea comunei Beliș din Parcul Natural Apuseni, aducând totodată și o serie de lămuriri în ce privește îngrădirile cu care vine Regulamentul din 7 iulie 2022 asupra teritoriilor cuprinse în acest Parc.

– În ce măsură considerați că Regulamentul Parcului Natural Apuseni împiedică dezvoltarea comunelor care fac parte din acesta?

La Râșca nu chiar atât de mult, poate, ca în alte comune. Râșca are circa 1.022 de hectare pe suprafața Parcului, din totalul de 6.565 hectare. Sigur, mă gândesc la Râșca, dar mă gândesc în primul rând la colegii mei primari din alte comune, ca Belișul, care are 99% din suprafață în Parc. Pe noi ne împiedică, în zonele frumoase ale comunei – în Pleș, în stațiunea Fântânele -, în dezvoltarea activităților turistice. Sunt, însă, și alte îngrădiri care ne afectează.

Conform legislației în vigoare, a Regulamentului din 7 iulie 2022, aprobat prin Ordinul 1901 din 7 iulie 2022, cam pentru tot ce faci trebuie să ceri avizul administrației Parcului. De exemplu, pe zona asta de munte, pe care s-a pășunat de mii de ani, acum, dacă vrei să pășunezi animalele, conform Regulamentului, trebuie să pășunezi pe suprafețele, în perioadele, cu speciile de animale și cu efectivele aprobate de administrația Parcului. Deci ei aprobă suprafața, perioada, specia și numărul de animale.

– Adică, dacă eu am o vacă și vreau să mă duc cu ea la păscut în luna mai, nu am voie dacă legea prevede că pășunatul în Parcul Natural Apuseni e „valabil” doar din… (să zicem) iulie încolo?

– Da. Perioada și toate celelalte pe care vi le-am spus le aprobă administrația Parcului Natural Apuseni.

– Și atunci, ce se întâmplă cu cei care au oi, de exemplu, și care ies și iarna cu oile pe câmp?

– Nu poți să faci nimic, vorbind de ce ține de pășunat, de animale, fără avizul administrației Parcului. Trebuie să dea ei avizul. E vorba de suprafață, perioadă, specie și efective.

– Ce alte îngrădiri aduce acest Regulament al Parcului Natural Apuseni?

– Orice lucrare de natură tehnică pe care vrea să o facă un ocol silvic, să înlăture și să prevină înmulțirea în masă a dăunătorilor, nu se poate face fără avizul Consiliului Științific al Parcului. Activități tradiționale, de recoltare a ciupercilor și fructelor de pădure, nu se aprobă decât în baza unor studii de evaluare. Pot să adune fructe de pădure și ciuperci numai persoanele fizice care dețin sau administrează terenuri în interiorul ariei naturale protejate, deci a Parcului, cu avizul administrației Parcului. Dacă o iei mot-a-mot, un cetățean din Cluj, turist, dacă vrea să-și culeagă plante medicinale pentru ceai sau niște merișoare, niște ciuperci, nu are voie, după lege! Și, gândiți-vă că nu e vorba de o suprafață oarecare. Suprafața Parcului e de vreo 76.000 de hectare, din care circa 30.000 sunt în județul Cluj, iar restul în Bihor și în Alba.

Tot ce se desfășoară pe teritoriul Parcului trebuie avizat. Dacă sute de ani s-a pășunat aici și nu s-a întâmplat nimic rău, acum nu mai poți decât dacă îți spun ei când, unde, ce animale să duci la pășune. Ei, acum, au făcut studii și au ajuns la concluzia că în urmă cu niște ani nu se pășuna legal sau nu se pășuna corect. Mi se pare absurd!

– În cazul acesta, cred că oamenii vor renunța să mai crească animale, dar probabil acesta e și scopul. Vom mânca gândaci!

– Altă îngrădire: Conform regulamentului, activitățile pastorale se desfășoară de către proprietari numai cu avizul administrației Parcului. Amplasarea stânelor sau și numai modificarea amplasamentului, la fel. Deci, dacă omul vrea să-și mute stâna un pic mai încolo pe o pășune, nu o poate face fără avizul administrației Parcului, în baza hotărârii Consiliului Științific. Vă dați seama, trebuie să se adune Consiliul Științific al Parcului, să dea avizul ca să-și mute ciobanul stâna din deal în vale!

– Și dacă sunt 80 de stâne, să zicem, numai într-un județ, înseamnă că așteaptă… 80 de zile, săptămâni sau luni până când se întrunește Consiliul Științific și lămurește fiecare situație?

– Până se întrunește Consiliul Științific și îi dă sau nu îi dă avizul să își mute stâna din deal în vale.

La fel e în construcții. Conform Regulamentului, realizarea de construcții, investiții pe suprafața Parcului este permisă numai cu avizul administrației acestuia, în baza avizului Consiliului Științific. Întreținerea, refacerea construcțiilor existente pe suprafața Parcului, realizate înainte de declararea Parcului, este permisă numai cu avizul administrației acestuia, în baza hotărârii Consiliului Științific! Deci, dacă vrei să-ți repari ceva stricat la casă, chiar dacă acea casă are 100 de ani, trebuie să ceri avizul lor. Sunt reglementările Regulamentului din iulie 2022, articolul 11, alin. 6.

Altă reglementare vizează realizarea infrastructurii specifice locurilor de campare – spații pentru vânzarea produselor alimentare, a legumelor, fructelor, cosmeticelor, articolelor de artizanat. Nu poți să faci absolut nimic, în interiorul Parcului (și aici e cuprinsă toată suprafața de 76.000 de hectare), fără avizul lor. Absolut nimic!

– Primarul din Beliș a anunțat organizarea unui referendum pentru ieșirea comunei din Parcul Natural Apuseni. Cum vedeți dvs acest demers?

– Având în vedere că toată suprafața comunei Beliș este în Parc, eu îl susțin și îi urez succes în demersurile legale pe care le face. Așa cum am zis, noi nu avem decât 1000 de hectare în acest Parc și suntem îngrădiți în toate activitățile pe care le desfășurăm pe suprafața respectivă, d-apoi el, când toată comuna se află în interiorul Parcului! Comuna Beliș are o frumusețe deosebită și e mare păcat că din cauza Parcului nu poate fi pusă în valoare. Când a fost înființat Parcul, se vorbea de conservarea valorilor patrimoniului național, cultural, pentru a pune în valoare zona, dar prin activitatea pe care o desfășoară acum, Parcul îngrădește, de fapt, tocmai ce își propunea inițial să promoveze. Iar problema cea mare e la comunele care au toată suprafața inclusă în Parc. Fiindcă, orice vrei să faci, trebuie să ai avizul lor. De campat, poți să campezi numai unde îți spun ei; adică, pe malul lacului, dacă nu e loc de campare amenajat, n-ai voie, nici pe timpul zilei, să-și pui cortul, la Beliș. Noi, autoritățile locale, primăriile, nu avem nici un drept, avem numai obligații. Avem obligația, conform legii, de a evacua, ori de câte ori este nevoie, deșeurile, și asta să o facem pe banii primăriei, Cei de la administrația Parcului nu au obligații, ei au numai drepturi, obligațiile le avem noi, primăriile.

Mai adaug că la articolul 15, din Regulament, se zice: „Este interzisă desfășurarea de activități economice, de comerț ambulant, pe teritoriul ariilor naturale protejate în afara zonelor de intravilan ale localităților fără obținerea în prealabil a avizului administrației Parcului Natural Apuseni, cu consultarea Consiliului Științific”.

– Adică, dacă se face o serbare pe malul lacului, în extravilan, nu mai e voie să vinzi acolo plăcinte sau siropuri naturale, făcute în casă?

– Da. Ca să vândă produse locale sau de orice fel, comercianții trebuie să aibă avizul administrației Parcului.

Deci, revenind la întrebarea dvs: eu îl susțin pe primarul din Beliș și îl înțeleg. E o comună atât de frumoasă, care a blocată complet din cauza acestui Parc. Aici se mai adaugă și atitudinea unor agenți din teren, care se văd ca niște stăpâni pe terenurile noastre. Mi se pare absolut anormal ca atunci când Constituția îți garantează dreptul de proprietate, să vină un agent de teren, un angajat al Parcului, absolvent de…, știu eu, Jurnalistică, să te ia la întrebări de ce îți faci un coteț de porci în curte la tine sau de ce îți renovezi grajdul care e aproape putred, fără să ai avizul lor, când prin Constituție proprietatea îți este garantată. Înseamnă că nu mai ești proprietar acolo, că proprietar e Parcul, pe terenul tău.

Dacă intrați pe site-ul lor, o să vedeți că pentru tot ce v-am spus eu există model de cerere: cerere pentru activități sportive – dacă vrei să faci un concurs, să zicem, de biciclete, de la Beliș până la Bălcești, îți trebuie avizul lor -, cerere pentru fotografiere, filmare în interiorul parcului. Deci ca să faci o poză la lacul din Beliș, până la urmă îți trebuie acordul administrației Parcului. Astea le găsiți pe site-ul lor, modelele de cereri. Cerere pentru obținerea avizului pentru desfășurarea activităților, evenimentelor, manifestărilor culturale, sportive. Orice vrei să faci pe aceste 76.000 de hectare, trebuie să ai avizul lor. Nu poți să faci un eveniment în Beliș fără să ai avizul administrației Parcului. Și, după cum vedeți, majoritatea avizelor se dau de administrația Parcului doar cu acordul Consiliului Științific, care se întrunește o dată la… nu știu câtă vreme.

De aceea, îi urez succes colegului de la Beliș și îi țin pumnii.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut