„Festivalul Cultural Miraje celebrează Centenarul”

Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca organizează în perioada 24-26 mai a.c., în parteneriat cu Asociaţia Lions Club Genesis şi în colaborare cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi Casino – Centrul de Cultură Urbană „Festivalul Cultural Miraje Celebrează Centenarul”. Evenimentul are ca scop promovarea potenţialului elevilor cu deficienţe senzoriale şi conştientizarea publicului şi a întregii comunităţi cu privire la dificultăţile cu care se confruntă aceştia. Evenimentul oferă elevilor, cu şi fără deficienţe, din şcoli speciale şi şcoli de masă, posibilitatea de a fi prezenţi pe o scenă de anvergură pentru a-şi prezenta talentul şi a fi recompensaţi cu premii, stimulând astfel motivaţia de implicare activă a acestora în viaţa culturală a comunităţii şi facilitând egalitatea de şanse.
„Ne bucurăm că am putut contribui la organizarea unei noi ediţii şi, totodată, la extinderea acestui festival care oferă tinerilor cu deficienţe posibilitatea de a se afirma. Încurajăm toţi clujenii să se implice activ în astfel de acţiuni ce au drept scop creşterea calităţii vieţii acestor tineri, mai ales în acest an atât de special când celebrăm Centenarul Marii Uniri şi îi îndemnăm să fie aşa cum denumirea sărbătorii sugerează, uniţi, fără niciun fel de discriminări.”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.
Procesul de integrare a tinerilor cu dizabilităţi se realizează şi prin intermediul altor activităţi propuse de Festival: concursuri, labirintul senzorial, cina pe întuneric, biblioteca vie, atelierele de teatru, muzică, dans, jocuri logice distractive, modelaj, seara de socializare. Toate acestea urmăresc să faciliteze interacţiunea dintre tinerii cu dizabilităţi şi comunitatea locală, oferindu-le elevilor posibilitatea de a se afirma, iar comunităţii locale, oportunitatea de a-i susţine şi de a lua parte în mod activ la integrarea persoanelor cu dizabilităţi.
Finanţarea acordată de către Consiliul Judeţean Cluj în anul Centenarului Marii Uniri a creat oportunitatea ca FESTIVALUL CULTURAL MIRAJE să se extindă în rândul comunităţii clujene cu noi manifestări dedicate obiectivelor sale: lărgirea orizontului cultural şi istoric al elevilor, dezvoltarea spiritului naţional şi promovarea valorilor naţionale precum şi modificarea percepţiei membrilor comunităţii cu privire la capacitatea de integrare socială şi culturală a persoanelor cu dizabilităţi şi diminuarea marginalizării acestora.
Activităţile asociate evenimentului se vor desfăşura într-un spaţiu public deschis – zona Foişor din Parcul Mare, zonă pietonală intens circulată, care va facilita contactul nemijlocit între participant şi comunitate. Astfel, în 24 mai, ora 16, este programat spectacolul de Folclor la Foişor, Parcul Central din Cluj-Napoca cu participarea: Ansamblului Folcloric al Casei de Cultură a Comunei Floreşti – Şoimii Carpaţilor; ansamblul Zestrea Popeşti, Şcoala Generală Baciu; ansamblul de Dansuri Populare al Liceului Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz; trupa Excelsior, Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere; Elena Pădurariu, Interpretă de muzică populară.
Tot în 24 mai, de la ora 17,30 este programată conferinţa Tinerii Români la Centenar.

Articole din aceeasi categorie