Festivalul Cluj ENSEMBLE !: Abordări profesioniste şi exhaustive ale conceptului de ‘Performance’ !

• 17 – 22 septembrie •

Cu festivalul Cluj ENSEMBLE – organizator Academia de Muzică ‘Dima’/rector prof dr. Vasile Jucan; director festival conf. dr. Silvia Sbârciu – ne aflăm în faţa unui concept artistic inedit, un nou interesant şi atrăgător prin evenimentele gândite, prin invitaţi, cursanţi, public, nu în cele din urmă. Este, ca să o citez pe conf. dr. Silvia Sbârciu, “o simbioză, una de care Clujul artistic avea şi are nevoie. Una care porneşte de la public, într-o încercare firească şi normală de a reuni la aceea şi masă, public pentru toate genurile muzicale, de la concertul clasic la recitalurile camerale, spectacole de operă, workshop – uri experimentale, jazz, big band şi în premieră, DJ. Toate aceste genuri nu se vor suprapune în cele şase zile de festival, publicul va trece prin toate aceste forme cu fiecare zi în parte. Conceptul în sine presupune şi o deschidere, una a spaţiilor. Evenimentele se vor desfăşura în sala Studio a Academiei de Muzică, ON Română Cluj – Napoca, în sala ‘Tonitza’ a Muzeului de Artă, în spaţiile Galeriei Casa Matei, în Piaţa Unirii,… Invitaţii ? Sunt de la Salzburg, Santa Cecilia din Roma, sunt nume cunoscute şi apreciate în spaţiile artistice de profil. Paivi Arjas (pedagogie scenică) vine de la Helsinki, Christian Christensen (compoziţie) reprezintă şcoala daneză, Emeric Kostyak (muzică de cameră) desfăşoară o importantă carieră didactică la Academia de Muzică din Basel, prof dr Ioana Micluţia (psihodramă în artele spectacolului) reprezintă şcoala medicală clujeană – UMF ‘Iuliu Haţieganu’, Filip Odangiu (dicţie, declamaţie, mişcare scenică) este lector la Facultatea de teatru şi televiziune a UBB, Stella Parenti (canto, dicţie italiană) este profesoară de canto la Conservatorul Santa Cecilia din Roma, Aida Carmen Soanea (violă, muzică de cameră) are o viaţă concertistică şi pedagogică bogată peste hotare în mod special, soprana Ines Salazar (canto) a fost invitata prestigioaselor scene lirice Scala, Viena, Berlin, Teatro Real de Madrid – i-a avut parteneri pe Pavarotti, Juan Pons, Domingo,…, Alessandra Torchiani (pian) a studiat la Santa Cecilia, Cordelia Hofer (pian) ne onorează din nou cu prezenţa ei, Fausto Spirito (dirijat) este profesor la Santa Cecilia”.

Cluj ENSEMBLE propune în esenţă, trei module. Modulul 1 (17 – 22 septembrie) este dedicat pianului, muzicii de cameră, violei, canto – ului şi dicţiei muzicale. Modulul 2 (19 – 21 septembrie) este cel al compoziţiei, muzicii electroacustice şi dirijatului. Modulul 3 (17 – 22 septembrie) este al psihologiei scenice, dicţiei, declamaţiei, mişcării scenice şi psihodramei în artele spectacolului.

Deschiderea oficială are loc duminică, 17 septembrie, 18. 30, Piaţa Unirii/sala Operei în caz de vreme nefavorabilă, cu spectacolul Opera ENSEMBLE !, dirijor Gabriel Bebeşelea; solişti – studenţii AMGD.

Ziua de luni, 18 septembrie, propune recitalul de pian Sontraud Speidel (Studioul de concert AMGD; 19. 00) şi concertul Bigg Dimm a’ Band (Piaţa Unirii, 20. 00/Studio AMGD, în caz de vreme nefavorabilă).

Cluj ENSEMBLE este, ca să-l citez pe prof. dr. Vasile Jucan, rector AMGD, “un eveniment nou, inedit în peisajul artistic local, unul care se alătură celorlalte şapte deja existente. Mă întreb pe drept cuvânt, dacă suntem o instituţie de cultură sau una de educaţie. Cert este că ambele merg bine împreună, se completează reciproc, studenţii noştri sunt peste tot, în ţară şi peste hotare, ne reprezintă bine şi foarte bine şi aceste rezultate ne spun că suntem pe un drum foarte bun, pe care trebuie să mergem mai departe. Festivalul este şi o rezultantă firească a preocupărilor noastre de profesori. Propunem publicului genuri muzicale diverse, vrem să vedem care interesează şi care nu şi în ce măsură. Noutăţile pe care le aduce festivalul sunt multe, cercetare, perfecţionare DJ, muzica electronică, psihodrama în artele spectacolului. Am ajuns la concluzia că avem nevoie de un director de marketing, vrem să arătăm ce avem, ce şi cum lucrăm, să arătăm că avem capacitatea de a produce evenimente şi de a organiza eveneimente artistice pe nivele din cele mai diverse”.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie