Festivalul Alimentului, o încîntare a simţurilor

Joi, 13 iunie 2013, la Institutul de Ştiintele Vieţii din cadrul Universităţii de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară a avut loc a doua ediţie a Festivalului Alimentului. În cadrul evenimentului, absolvenţii care urmează să îşi susţină tezele de licenţă au prezentat produse inovatoare în domeniul alimentar, în speranţa că unele vor reuşi să ajungă în scurt timp pe piaţă.

În deschidere a vorbit decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor, prof. univ. dr. Sevastiţa Muste care a felicitat studenţii pentru că au reuşit să  “pună în valoare la cote superioare ceea ce au învăţat de-a lungul perioadei de P1240941studiu”  şi care “în colaborare cu cadrele didactice au expus produse din cadrul tehnologiilor pe care ei le parcurg în facultate. Este vorba de tehnologia cărnii, tehnologia laptelui, tehnologia produselor zaharoase, tehnologii fermentative, extractive, tehnologia de obţinere a alimentelor funcţionale şi multe altele.”

Festivalul alimentului a fost de fapt un festival al combinaţiilor inedite între alimente, în cadrul căruia au fost expuse pentru  prezentare şi degustare o multitudine de produse care mai de care mai apetisante. Cei prezenţi au savurat  rulada din piept de pui afumată, pîine în patru culori, pîine din făină de secară cu adaos de cartof dulce, pîine cu soia, pîine ca la Săpînţa, chifle cu făină de cînepă, pîine cu dovleac, cuib de viespe cu adaos de făină de hrişcă, pîine cu făină de năut şi chili, produse de carne tradiţionale de la “Valea Cosăului” din Maramureş, brînză frămîntată din lapte de bivoliţă cu rozmarin, zacuscă cu linte roşie, brînză topită cu muşchi file afumat, brînză cu dulceaţă de ceapă, brînză de vaci cu rozmarin şi salvie, cărnaţi şvăbeşti de Carei, salam crud picant cu cartofi în crustă de piper. Deserturile au avut mare căutare şi oferta a fost de asemenea foarte bogată: compot de castane, biscuiţi şi brioşe cu fructe goji, dulceaţă de banane cu ghimbir, gem de morcovi, sana cu miere şi nucă, iaurt cu polifenoli din măceşe, îngheţată de vanilie cu caramel şi fulgi de migdale, dulceaţă de trandafiri, fructe goji glazurate cu ciocolată, ştrudel cu dulceaţă de mango şi ananas, zmeură sau afine în miere, suc de cătină, gem de ananas, ciocolată de casă cu fructe goji, jeleuri de fructe cu probiotice încapsulate, miere cu ghimbir, cereale cu merişoare, muguri de brad şi fulgi de ciocolată. Băuturile precum lichiorul de cătină cu adaos de şofran sau scorţişoară, rachiul de mere şi berea maturată în butoi de gorun sau berea High gravity  au fost şi ele la mare degustare.

Aşa cum spunea doamna prorector prof. dr. Carmen Socaciu, ingredientul secret al tuturor produselor realizate a fost pasiunea. Pasiunea de a realiza produse nu doar funcţionale, ci şi pline de savoare. După acest festival, sînt sigură că viitorul alimentar al acestei ţări este pe mîini bune.

Ing. Cristina Borşa

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare