Festival Internaţional de Filme de Foarte Scurt Metraj

De la dramă la comedie, de la documentar la animaţie…

15 – 16 iunie * cinematograf ‘Victoria’

Bine nu a luat sfârşit ediţia a 18 – a a TIFF – ului, că un nou festival internţaional de film intră pe rol, Festival Internaţional de Filme de Foarte Scurt Metraj.

Inclus în cadrul Sezonului Franța-România, acest festival născut la Paris și difuzat simultan în 22 de țări, aduce în premieră anul acesta pentru publicul român o secțiune de 20 de foarte scurt metraje franceze, pe lângă selecțiile deja consacrate.

Se impun câteva date… Festivalul Très Court este oglinda unei generații care vrea informații, experiențe și divertisment, totul pe repede înainte. O sete care poate fi satisfăcută de cele peste 100 de filme foarte scurte din festival. Avantajul foarte scurt metrajului este că presupune multă încântare și puțin risc din partea spectatorilor. Un astfel de festival este o ocazie unică de a părăsi cărările bătute ale preferințelor dumneavoastră cinematografice și de a vă aventura pentru maxim 4 minute în stiluri diverse, de la dramă la comedie și film romantic, de la documentar la animație, de la blockbustere la filme independente realizate cu telefonul mobil.

4 minute este durata strictă pe care o au la dispoziție regizorii filmelor din Festivalul Internațional Très Court pentru a vă arăta poveștile lor. În doar 4 minute, ei trebuie să dea tot ce au mai bun, să facă fiecare secundă să conteze! Rezultatul este o avalanșă de povești concise care vă vor purta într-o multitudine de universuri, de stiluri și de forme, o multitudine de ferestre către lume așa cum este ea sau așa cum ar putea fi.

Inclus în cadrul Sezonului Franța-România, acest festival născut la Paris și difuzat simultan în 22 de țări, aduce în premieră anul acesta pentru publicul român o secțiune de 20 de foarte scurt metraje franceze, pe lângă selecțiile deja consacrate.

Competiția internațională este un caleidoscop al creației cinematografice mondiale : 40 de filme care concurează pentru a obține un loc în palmaresul decis de juriu, prezidat anul aceasta de regizorul francez Michel Hazanavicius, dar și în inimile și pe buletinele lor de vot ale unor spectatori exigenți. Foarte variată, această selecție reflectă realitatea noastră imediată, temerile și speranțele noastre, fie că e vorba de starea planetei, de relații amoroase, de locuri de muncă sau de situația politică.

Selecția franceză, o noutate în România anul acesta, prezintă o serie de regizori francezi și garantează preocupări și senzații franțuzești.

Competiția Paroles de femmes aduce în prim plan femeile de jur împrejurul globului. În fața sau în spatele camerei, ele sunt cele care „fac” filmul! Industria filmului rămâne o afacere masculină în care femeile sunt slab reprezentate. Și totuși, după afacerea Weinstein și mișcarea Me Too, ele au știut să își ridice vocea pentru a face auzit un discurs care a scuturat profund lumea filmului și societatea în general. Très Court prezintă deja de 10 ani această selecție dedicată portretelor, mărturiilor, poveștilor de viață, de luptă, cotidianului ca și excepționalului femeilor din jurul nostru. Fie că vă emoționează, vă șochează, vă seduc sau vă enervează, un lucru e sigur, la Tres Court femeile nu fac figurație!

Competiţia românească 2019 propune următoarele filme: Roumanie / România r. Hanna Budrala, Oana Moza, Adrian Cujba; L’éternité village / Satul etern r. Vlad Alexandru; Temptation regia Laura Lăzărescu Thois; Dansul, regia Dan Ciupureanu; Anina – Oraviţa, regia Dragoş Mândrilă; Abordarea, regia Isa Balog; America, regia Horea Cucută; Omul Sport, regie Purosz Leonidasz; Metamorfoza timpului, regia Iakab Chircă Ştefania.

Programul celor două zile

Tres Courts debutează sâmbătă 15 iunie, 13. 00, când sunt programate, în ordine, selecţia familială, Paroles de Femmes, competiţia românească şi selecţia fran ceză, competiţia internaţională I şi II.

Duminică 16 iunie, programul are aceeaşi oră de început, 13. 00.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie