„Stabat Mater”, sub bagheta dirijorului József Horváth

*joi, 6 aprilie*19.00, Biserica Reformată (str. Mihail Kogălniceanu, nr. 21)

În continuarea programului deschis în această săptămână de cele două recitaluri susținute de Cvartetul Transilvan, Filarmonica clujeană propune publicului un al treilea eveniment muzical, concertul în interpretarea Corului și Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, sub bagheta dirijorului József Horváth.

Alături de ei vor evolua soliștii Gabriel Gyarmati, trompetă, Renáta Gebe-Fügi, soprană și Szilvia-Klára Gáspárik, mezzosoprană.

În programul muzical, vom audia lucrările Concerto grosso op. 6, nr. 10, în re minor, HWV 328 – Georg Friedrich Handel, Concertul în Mi bemol major pentru trompetă – Johann Baptist Georg Neruda și Stabat Mater de Giovanni Battista Pergolesi.

Renáta Gebe-Fügi

Renáta Gebe-Fügi s-a născut în anul 1993 la Cluj-Napoca, oraș în care a absolvit studiile primare la Colegiul de Muzică “Sigismund Toduță”, secția vioară. Este licențiată a Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”, secțiile vioară și canto și activează ca solistă și violonistă în cadrul Operei Maghiare din Cluj-Napoca.

Renáta a început studiile de muzică veche la vioară de la vârsta de 15 ani. A urmat cursuri de măiestrie susținute de Petr Zeifart (la Oradea și Parma), Sophie Gent (la Vannes) și Bernhard Forck (la Sund). De asemenea, a participat la numeroase concerte în Ungaria, Elveția, Cehia, Italia, cu Orchestra “Posticum Iuventutis Internationalis”.

Cu înclinație spre muzica barocă, Renáta a susținut mai multe concerte alături de formațiile “Quarto D’Oro” și “Fonte di Gioia” și de orchestra barocă “Transylvania Galante”, în cadrul Festivalului de Muzică Barocă “La Stravaganza”. Prima ipostază operistică pentru tânăra solistă a fost “Ernestina” din opera “L’occasione fa il ladro” de G.Rossini (în martie 2017). Alte roluri la Opera Maghiară din Cluj – Prințesa franceză în “János vitéz” de Kacsóh Pongrác, Pamina în “Flautul Fermecat”, de Wolfgang Amadeus Mozart.

În 2017 a fost distinsă cu premiul I la Concursul de interpretare Mozart.

Szilvia-Klára Gáspárik

Mezzosoprana Szilvia-Klára Gáspárik este originară din Brașov (n. 1994). A absolvit Liceul de Muzică Plugor Sándor din Sfântul Gheorghe, clasa profesor Sebestyén-Lázár Enikő, iar ulterior, Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, la clasa profesor Ramona Eremia.

Mai întâi colaborator al Operei Maghiare clujene, din 2015 Szilvia-Klára Gáspárik activează în cadrul instituției ca membru al corului.

Din repertoriul său artistic amintim câteva titluri – Stabat Mater de G. B. Pergolesi, Via Crucis de Franz Liszt, Dextera Domini de César Franck, Matthäus-Passion de J. S. Bach precum și roluri în diferite spectacole de operă – Suzuki din Madama Butterfly, Geneviéve în Pelléas et Mélisande, Mária în Prințul Árgyélus pe scena Operei Maghiare din Cluj.

Gabriel Gyarmati

Gabriel Gyarmati (n. 1987, Deva), studii muzicale în cadrul Conservatorului clujean, promoţia 2010, studii masterale clasa prof. Conf. Dr. Posdărescu Gabriel.

Activează în calitate de prim-trompetist, şef de partidă al Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, totodată trompeta solo a Orchestrei Naţionale de Tineret şi a Orchestrei Borusan din Istanbul.

În 2012, a obținut Marele Premiu la Concursul Naţional de Muzică organizat la Cluj-Napoca, iar în 2013, Locul III la Concursul Internaţional Gheorghe Dima, desfășurat tot la Cluj.

Gabriel Gyarmati a putut fi urmărit în cadrul concertelor clasice şi baroce susținute pe scene din Cluj-Napoca, Sfântu Gheorghe sau Zürich, dar și în cadrul a diferite concerte educative pentru copii alături de Orchestra clujeană – dirijor și moderator Dalma Toadere Kovacs – sau  în cadrul evenimentului organizat de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, High Classic Rooms, ediția a treia, în formatul BrassTone, alături de colegii Iosif Sătmărean (trompetă), Gabriel Cupșa (corn), Leonard Neamț (trombon) și Alexandru Corlan (tubă).

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut