Facultatea de Medicină a UMF “Iuliu Hațieganu” – prima, din România, acceptată în organizația europeană ECTS-Medicină

Facultatea de Medicină a UMF “Iuliu Hațieganu” a fost recent acceptată ca membru în organizația europeană ECTS-Medicină, la Adunarea generală care a avut loc la Universitatea din Heraklion, Creta, devenind, astfel, prima facultate de medicină din România membră în această rețea europeană de elită.

Fondată în 2004, ECTS Medicine este o rețea instituțională ai carei membri sunt facultăți de medicină din UE, Elveția și Norvegia, reunite cu scopul optimizării schimburilor de studenți europeni, prin folosirea Sistemului European de Credite Transferabile (ECTS). Asociația a fost creată inițial printr-un proiect-pilot, ca rețea tematică reunind 30 de facultăți de medicină membre, numărul acestora ajungând, în prezent, la 45. Întâlnirile anuale au rolul de a clarifica problemele ivite în cadrul schimburilor de studenți și cadre didactice din domeniu, optimizându-le, facilitând schimburile de bune practici și oportunitățile de a aplica la proiecte europene în domeniul educației medicale, în vederea creșterii calității acestuia.

Potrivit unui comunicat al UMF Cluj, remis presei, apartenența la ECTS-MA reprezintă un etalon al calității învățământului oferit de o facultate de medicină, doar 20% dintre cele europene fiind invitate să adere la această organizație. Facultatea de Medicină a UMF «Iuliu Hațieganu» este singura facultate din România propusă pentru aderare, din Europa Centrală fiind membre doar Universitatea Carol din Praga, Universitatea Zemmelweiss din Budapesta și Universitatea din Ljubliana. Demersul a fost susținut de Universitatea de Medicină din Viena, cu care Facultatea clujeană de Medicină are o lungă și fructuoasă colaborare, și de rectorul Universității din Oviedo, prof. dr. J. Arguellas, președintele în funcție al ECTS-MA.

”Acceptarea noastră ca parteneri în ECTS-MA este o recunoaștere a implicării facultății în programele Erasmus și a creșterii constante a nunărului de studenți care participă la mobilitățile internaționale, Clujul devenind o destinație din ce în ce mai atractivă pentru studenții europeni” – a declarat, pentru Făclia, decanul Facultății de Medicină a UMF ”Iuliu Hațieganu”, prof. univ. dr. Anca Dana Buzoianu.

Domnia sa este cea care a depus candidatura facultății și cea care a răspuns sesiunii de întrebări a membrilor Adunării Generale ECTS-MA, votul ulterior fiind unanim în favoarea acceptării candidaturii.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie