Faceţi ca ei!

Nu prea am înţeles ce caută preşedintele Iohannis în America.

Dar vizitele la Înalta Poartă a lu’ Trump nu vestesc nimic bun. Nu pentru Klaus cel Vestit, ci pentru noi.

Până la aşteptata vizită de ploconire, să povestim de alţii, mult lăudaţi după ce au adus noi şi importante contribuţii la evoluţia zulufilor trumpieni (!?!).

Vietnam…

O ţară năcăjită, aş zice, care timp de 10 secole s-a aflat sub ocupaţie chineză (da’ ce zic eu ocupaţie, că era anexare în toată regula!), apoi sub cizmă franceză şi, mai apoi, decimată de războiul cu americanii. O ţară nu prea bogată în subsolul ei, o ţară muntoasă, cocoţată de piscuri dar şi cu delte mănoase şi agricultură rudimentară. Jaf, foamete, corupţie, uciganie. Lupte. Iar după unificare, sudul şi nordul au adoptat un sistem comunist de sorginte ambiguă, în care deschiderea spre o economie cât de cât normală, e mereu sabotată de teama partidului unic de a nu pierde puterea.

Altfel, nebăgaţi în seamă…

Şi totuşi, zilele acestea două ştiri, absolut contradictorii, au atras atenţia şi asupra Vietnamului. Regina Maxima a Olandei a fost în vizită pe meleag. Şi mai marele comuniştilor vietnamezi i-a cerut suveranei sprijin şi, mai ales, înţelegere, pentru un împrumut. De miliarde de dolari! De la ONU. Cică statul vrea să dezvolte un nou sistem fiscal, care ar mobiliza resursele şi ar duce la o oarecare dezvoltare.

Frumos, nu?

Un efort de a intra în rândul lumii şi de a face în aşa fel încât viaţa vietnamezilor să nu mai fie aşa de searbădă, lipsită de orice perspective.

Vine însă şi bomba? Pleacă primul lor ministru n vizită în Statele Unite ale Americii şi Trump face declaraţii fulminante. Ziariştii acreditaţi la Casa albă rămân mască.  Vietnamul e lăudat! Pentru prima oară de după anul 2000, când preşedintele Clinton a trecut prin zonă şi a normalizat relaţiile cu foştii inamici. Ce spune Trump-guralivul? Că Vietnamul a făcut comenzi de mai multe miliarde de dolari la importante firma americane. Care? S-a vorbit de generatoare  de mare putere pentru nave, dar şi de armament şi… alte servicii.

Bââââââr!!!

Adică: pe de o parte, cumpără componente şi armament mai ceva ca bogaţii Arabiei Saudite, iar pe de altă parte, umblă cu căciula în mână după banii foştilor călăi. Cam asta a lăudat Donald Trump: iniţiativa săracului de a umple buzunarele bogatului cu alte multe miliarde. Sigur, tot pe seama poporului, care, probabil, nu va vedea nici reformă fiscală, nici viaţă mai bună, nici…

Iar eu mai am doar o speranţă; să nu facem ca ei! Oricine altcineva, dar nu noi! Pentru că, oricum face şi oricum drege, o slugă rămâne tot slugă. Poate, zic, poate, se alege, din când în când, cu o uşoară bătaie pe umăr. Şi o laudă din vârful buzelor. Dar mereu va rămâne flămând, mereu va fi la cheremul celui care îi aruncă câte o ciozvârtă.

Radu VIDA

Articole din aceeasi categorie