Expoziţiile Asociaţiei Artiştilor Plastici din judeţul Cluj

Sunt convinsă că mulţi iubitori ai artelor au reţinut prezenţa frecventă pe simezele expoziţionale clujene a Asociaţiei de artişti plastici din judeţul Cluj. Sunt de găsit cu predilecţie în clădirea Casino din parc, în holuri de biblioteci,în librării,în cinematografe sau în alte spaţii care permit expunerea generoasă a artelor (asociaţia Derzelas, galeria ziarului ‘Făclia’ de Cluj etc. În această perioadă, holul cinematografului din cartierul clujean Mărăşti prezintă (22 martie) o selecţie de pictură inspirată de farmecul citadin al Clujului, de parcurile sau împrejurimile sale. Am regăsit cu bucurie peisaje expresive inspirate de panorama de pe Cetaţuie, străduţe din zona centrală medievală, turle de biserici care ne vorbesc de succesiunea epocilor culturale peste oraşul nostru ..Mi-am reamintit că aceleaşi străzi încărcate de emoţie şi expresivitate a formelor au inspirat de-a lungul timpului penelul unor maestri ca Teodor Harşia. Ion Mitrea, Emil Băcilă sau Dan Bimbea. Sigur, au fost alte timpuri, alte stiluri picturale, dar sentimentul şi emoţia culorilor au rămas încă vii, coexistând emblematic cu „motivele” urbane ale cetăţii de pe Someş. Sunt alte semnături acum în expoziţia din cinematograful Mărăşti: Cornel Vană, Vasilis Ioanou, Ionică Todea, Viorica Bogos, Varga Stela, Mircea Bonda, Octavian Popescu, Ionel Federiga, Maria Mureşan Copil, Babi Ilyes, Valeria Iacob, Georgeta Petrovan, Diana Dan (cel mai tânăr membru al asociaţiei, încă elevă).

Peste câteva zile, la Bastionul Croitorilor (26 martie) aceeaşi asociaţie a vernisat expoziţia „Amprente”, pictură, reprezentând afinităţile plastice a şase artişti, Manole Ciui, Maria Ilişiu, Iosif Stegaru, toti trei turdeni, şi Ionel Federiga, Ionică Todea şi Octavian Popescu, clujeni. Şi cum asociaţia organizează pentru membrii săi diferite tabere de creaţie la Râşca, sau Mărişel, iubitorii de artă au putut savura motive picturale încărcate de o atmosferă impresionistă, plină de nuanţe diafane de trecere a culorii prin perspectiva atmosferică. Dincolo de demonstraţiile de cunoaştere ale tehnicilor cromatice cu treceri delicate de la lumină la culoarea-umbră, artiştii au comunicat mult despre drumurile lor prin anotimpurile vieţii insoţită frumos de aspiraţiile spirituale. Frumos şi imbucurător este că fiecare dintre artişti au expus un drum propriu în mişcare, cu reuşite exprimări innoitoare, de reinventare a limbajului plastic,cu alegerea unor motive -metafore ca adevăruri esenţiale pentru AMPRENTA creaţiei şi eforturilor zilnice de atelier.

In 2 aprilie,aceeaşi asociaţie a artiştilor a vernisat expoziţia „Decorativ” în holul cinematografului ‘Dacia’ din Mănăştur. Trei expoziţii toate de fapt deschise ca dar de Paşti pentru publicul oraşului nostru… Expun peste 20 de artişti,pictură în ulei sau grafică, alte tehnici prezentate parietal. De remarcat că ambele cinematografe, restaurate, modernizate, permit şi vizionări de filme, activităţi culturale, serbări, concerte. Deşi nu s-a insistat pe prezentarea în expoziţie exclusiv a unor tehnici care să permită celor care au talentul şi inventarul limbajului plastic de esenţă decorativă (decorativ textil, ceramic, etc) conducerea asociaţiei a dorit să provoace creativitatea membrilor săi spre o eliberare a echivalenţelor cromatic-sentimentale, spre o sinteză plastică în acord cu primăvara şi bogăţia decorativă a simbolurilor plastice, de înnoire cu deschidere spre stările florale, de zbor, de poveste „geometrie sau vis”. Spaţiul holului cinematografului ‘Dacia’ a fost armonios decorat cu lucrările artistilor în tehnici picturale fluide, în colaj textil sau de alte materiale, (flori presate), reliefuri colorate,etc. Chiar dacă imaginea plastică are ca motiv floarea, transformarea ei în ghirlande,strălucirea unei grădini în ploaie, sau accentuarea perfecţiunii de geometrie solară a compoziţiei trimite la asocieri noi,sugestive în esenţa lor. Spaţiul nu permite decat aprecieri succinte,nominale, pentru Varga Stela, Smaranda Popescu, Cornel Cenan (foto), Maria Dusa, Ilyes Babi, Octavian Popescu, Maria-Mureşan, Viorica Bogos, Viorica Hârţan, Ionel Federiga, Diana Hoţiu, Diaconu Corneliu, Maria Mureşan Copil, Ileana Berar, Rodica Petruş, Mircea Bonda, Ionică Todea şi menţiune deosebită pentru tinerele Allina Deacu (Când plouă în grădină) şi Diana Dan( Păun).

Asociaţia Artiştilor Plastici din judeţul Cluj există de mai bine de 40 de ani, cei peste 100 de membri ai săi provin dintre absolvenţii liceelor de artă, ai şcolilor populare de artă, Universităţii de Artă si Design Cluj, dar şi din rândul autodidacţilor pasionaţi de artă plastică. Pasiunea pentru artă i-a condus spre idealuri superioare în care limbajul plastic prin imensa lui putere de a produce bucurie,de a deschide universuri armonice de comunicare interumană devine o cale de progres si implinire a vieţii. Asociaţia oferă membrilor săi printr-un riguros program expoziţional, prin colaborări cu asociaţii similare din ţară şi străinătate un sprijin eficient pentru afirmarea în plan artistic la nivel european a valorilor culturale din Cluj-Napoca, Transilvania şi Romania… Preşedintele asociaţiei domnul Sabin Mircea Rus, impreună cu comitetul ales de asociaţie promovează prezenţa activă şi vizibilă a artei acestor oameni serioşi, foarte muncitori, mulţi dintre ei erudiţi şi realizaţi la cele mai inalte cote valorice în profesiile lor iniţiale şi care îşi oferă o viaţă activă deschisă progresului uman prin artă şi creativitatea pe care o implică aceasta. La vernisajele asociaţiei sunt invitaţi scriitori, oameni remarcabili din domenii apropiate artelor plastice, poeţi, psihologi, critici de artă dar şi mulţimea de prieteni, familii, rude, colegi. Pentru toate acestea este destul să vă convingeţi de seriozitatea artiştilor asociaţi, vizitând reuşitele lor expoziţii deschise în oraşul nostru. Şi nu în ultimul rând să ne gândim că doar eforturile zilnice, stăruinţa pot să ne facă mai buni si mai bucuroşi cu arta, cultura şi talentele noastre care există şi se manifestă şi acum în anul centenar al României moderne şi unite…

Margareta CATRINU

Articole din aceeasi categorie