Expoziție foto – documentară la BCU „Lucian Blaga”

Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj continuă demersurile în ceea ce privește memoria patrimoniului urban, astfel că în această perioadă putem admira expoziția foto – documentară „Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga – 150 de ani de istorie”, găzduită pe simezele Galeriei Laterallia și în Sala „Gheorghe Sion” a instituției.

Prezenta expoziţie aduce în atenţie Biblioteca Universitară clujeană ca instituţie reprezentativă a învăţământului şi culturii transilvănene, clădire-simbol a oraşului, loc al memoriei generaţiilor de studenţi care au trecut prin Cluj şi păstrătoarea unei moșteniri scrise multiculturale de mare preţ. Secţiunea găzduită de Sala “Gheorghe Sion” (etajul I) a Colecţiilor Speciale prezintă cele mai importante etape din istoria de peste 150 de ani a Bibliotecii, precum şi diversitatea valoroaselor colecţii adunate în acest răstimp.

Primul regulament al bibliotecii, cartea de onoare cu semnăturile membrilor Familiei Regale a României, permisele vechi de bibliotecă sunt doar câteva dintre exponatele ce pot fi descoperite în incinta bibliotecii clujene. De asemenea, apelând la o serie de obiecte din inventarul vechi al bibliotecii, organizatorii au amenajat o „masă a bibliotecarului”, recreând, astfel, atmosfera de odinioară.

Totodată, imaginile expuse în Galeria Laterallia (holul principal al bibliotecii) înfățișează clădirea-monument a bibliotecii şi transformările prin care a trecut. Privitorul este ghidat prin spațiile interioare şi prin timp, din momentul realizării proiectului, până la începutul anilor 1990 şi chiar spre viitor, prin planurile noului corp.

Expoziția a fost realizată în cadrul proiectului „Memoria patrimoniului urban. Biblioteca Universității din Cluj”, susținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, prin Asociația Philobiblon, în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” și poate fi vizitată până în data de 14 iulie a.c.

Foto Ștefan Martinescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut