Expoziție dedicată participanților la IMO, la Casa de Cultură a Studenților

Expoziția din luna iulie, de la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, „Ocolul Pământului în 100+ de șahuri” (după Jules Verne), organizată de CCS și Academia de Șah Sitas, este dedicată celei de-a 59-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Matematică și celor peste 600 de participanți la competiție, care reprezintă  „o mare parte a celor mai inteligenți tineri din lume și care sunt, în mod sigur, interesați de sportul minții”.

Expoziția prezintă peste 100 de jocuri de șah din colecția particulară a prof. Emil Sitaru, aduse din zeci de țări pe care acesta le-a vizitat. Ele reprezintă, fiecare, o parte din tradițiile sau specificul țării respective, prin mai multe caracteristici: materialul din care sunt confecționate (șah din marmură de Italia, șah din cristal de Boemia placat cu aur și argint, șah din aur de Toledo etc.); motivele tradiționale ale tablei sau ale pieselor (șah cu motive maure din Alhambra, șah cu motive incașe din Peru etc.); tematica istorică a pieselor (piese și tablă cu motive din din Egiptul antic, piese și tablă cu motive mitologice grecești, bătălia dintre Napoleon și austrieci, bătălia de la Grunwald, dintre polonezi și cavalerii teutoni); tabla și piesele inspirate din literatură (Robin Hood, Don Quijote); tabla și piesele inspirate din filme (Star Trek, Familia Simpson); tabla și piesele inspirate din perioada modernă (șah cu simbolurile clubului Real Madrid, șah de la Muzeul Mercedes din Stuttgart); tematică specifică pentru copii (șah cu păpuși Matrioshka, șah din lego).

Expoziția își propune să ofere vizitatorilor, pe lângă latura estetică, informații din cultura, tradițiile și istoria țărilor reprezentate. În același timp, expoziția se dorește a fi și o pledoarie pentru învățarea și practicarea jocului de șah, cunoscute fiind beneficiile pe care acest sport al minții le are în dezvoltarea personalității copiilor și în îmbunătățirea performanțelor școlare.

Expoziția este deschisă până în 31 iulie. Accesul publicului – gratuit.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie