Expoziţie de costume armeneşti la Gherla

Centrul de Informare şi Promovare Turistică din municipiul Gherla este un loc mult căutat de localnici, dar şi de oaspeţii oraşului. Nu trece o săptămână fără un evenimemt important. Pe lângă promovarea turismului local şi a valorilor patrimoniului cultural, periodic acolo se organizează şi expoziţii.

După reuşita lucrărilor expuse de talentata pictoriţă din municipiul Dej, Smaranda Popescu, la începutul acestei săptămâni s-a deschis o interesantă expoziţie de costume armeneşti, lucrări aflate în colecţia proprie. Având în vedere că Gherla este un vestit centru al culturii şi spiritulităţii armeneşti, cele opt costume prezentate  stârnesc interesul publicului. Fiindcă este vacanţă, elevii şcolilor din oraş intră şi la sediul Centrului Turistic din Piaţa Libertăţii, unde pot admira aceste costume originale de mare valoare. Tinerii fac cunoştinţă, astfel, cu tradiţiile şi obiceiurile comunităţii armeneşti din localitate, în prima sală a centrului rulând permanent filmuleţe referitoare la bogata istorie a vechiului Armenopolis.

Zilele trecute, pragul Centrului Turistic a fost călcat şi de grupuri de turişti sosiţi din străinătate – Germania şi Ungaria, de exemplu. Din ultima ţară a sosit un numeros grup de elevi  din oraşul Hajdúszoboszló. Dacă gherlenii merg la baie în orăşelul din judeţul Hajdú, cei de acolo, iată, sunt interesaţi de valorile arhitectonice ale municipiului Gherla. Elevii însoţiţi de cadrele didactice ale unităţii de învăţământ din Hajdúszoboszló au vizitat, printre altele, şi Catedrala Armenească, unde se găseşte şi renumita pictură a lui Rubens, „Coborârea  lui Isus de pe Cruce”. Ţinând cont că ne găsim în pragul sărbătorilor pascale, tinerii din ţara vecină au fost interesaţi de acest obiectiv de artă şi religios.

Expoziţia de costume armeneşti de la Gherla poate fi vizitată până la data de 10 aprilie, de luni până vineri, în intervalul orar 9:00-15:00.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie