Expoziţie cu obiecte dacice digitizate, deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

O expoziţie unică în România, la care pot fi văzute sute de obiecte şi artefacte dacice în formă digitizată, dar şi monumente, temple şi case ale acestei civilizaţii, va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca, informează AGERPRES.

Expoziţia a fost creată în urma unui proiect derulat împreună cu Universitatea Tehnică din Cluj, care a oferit suportul tehnic şi informatic, iar finanţarea, de peste un milion de euro, a fost asigurată printr-un grant EEA – aşa numitele fonduri norvegiene.

“În momentul de faţă avem 500 de obiecte digitizate  – unelte, scule, vase ceramice şi aşa mai departe -, Expozitie-muzeu-0care reprezintă diverse aspecte cotidiene din viaţa dacilor. În afară de aceste obiecte am mai reconstituit digital câteva monumente, case dacice, temple, care vor fi disponibile publicului larg prin intermediul sitului proiectului unde avem o bază de de date care, în afara faptului că îţi permite să vizualizezi obiectul 3D, permite să îl vezi şi în realitate virtuală, în zona de stereografie, utilizând Google Cardboard sau ceva similar”, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Călin Neamţu, conferenţiar UTCN şi manager de proiect.

În urma acestui proiect au fost amenajate două spaţii expoziţionale, care au fost dotate cu tehnică de înaltă performanţă, prin care vizitatorii au acces la o lume virtuală în care pot vedea şi manipula varianta digitală a unor obiecte antice care altfel nu le-ar fi accesibile. Cele două spaţii expoziţionale au fost dotate cu aparatură multimedia hi-tech, de urmărire a corpului uman, astfel că vizitatorul poate naviga într-un mediu virtual, iar obiectele pot fi rotite cu ajutorul mişcării mâinilor, dar şi cu un sistem de proiecţie 3D sau table-touch.

MNIT este muzeul care deţine cel mai mare tezaur de piese dacice din România, iar în această expoziţie pot fi văzute şi obiecte celebre, cum ar fi Scutul de la Piatra Roşie, vase unice în România, piese de orfevrărie, dar şi celebra matriţă de bronz descoperită în Munţii Orăştiei.

Potrivit profesorului Gelu Florea, de la Universitatea Babeş-Bolyai, care este responsabil ştiinţific al cercetărilor din Munţii Orăştiei, matriţa este o piesă excepţională prin frumuseţea ei. “Este de fapt o unealtă, în pofida splendorii ei. Cu această unealtă, cu imaginile în negativ, care se aflau pe ea, se realizau ornamente din metal preţios sau din tablă din aliaj de bronz. Se făceau tot felul de aplici pentru harnaşamente, costume, pentru mobilier, poate chiar aplicaţii pentru veselă metalică. Ea conţine vreo 70 de modele de animale – reale şi fantastice, inclusiv animale exotice – hipopotami, rinoceri. Deci un fel de bestiar antic, utilizat pentru împodobirea unor piese de foarte mare preţ. Aici se află în varianta ei digitizată, s-a lucrat foarte mult, cu scanner de mare precizie”, a explicat Gelu Florea, care a precizat că piesa, în varianta sa originală, se poate vedea la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Prin proiectul derulat de cele două muzee, din Cluj şi Deva, şi UTCN, s-au mai achiziţionat şi câteva scannere – două cu laser, de înaltă performanţă, pentru fiecare muzeu, precum şi unul cu laser terestru, pentru monumente. Această tehnologie va veni în ajutorul specialiştilor, în munca lor viitoare. De asemenea, artefactele digitizate vor folosi şi la alcătuirea unei baze de date, în vederea integrării lor pe platforma Europeana, o imensă bază de date istorice. Proiectul a fost început în martie 2015 şi se va încheia în luna august. Expoziţia va fi deschisă la MNIT, săptămâna viitoare.

După expoziţia “Sarmisegetuza – 3D”, dechisă în primăvară, aceasta este a doua expoziţie digitală, care are ca temă arheologia antică şi care prezintă publicului, prin intermediul realităţii virtuale, artefacte şi monumente de pe teritoriul României, vechi de mii de ani.

Articole din aceeasi categorie