Expoziţia „Samaritenii din Markowa” la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj prezintă publicului clujean, în perioada 16 – 31 martie 2018 expoziţia „Samaritenii din Markowa”. Expoziţia poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 8.00 şi 20.00, vernisajul urmând a avea loc miercuri, 21 martie a.c., la ora 13.00, în foaierul bibliotecii.

Pregătită în limba română din iniţiativa Institutului Polonez din Bucureşti, expoziţia va fi însoţită de proiecţia filmului „Grădina speranţei” (The Zookeeper’s Wife, regia Niki Caro, SUA, 2017), o poveste neobişnuită despre familia Antoninei şi a lui Jan Zabiñski, directorul Grădinii Zoologice din Varşovia şi soţia lui care, în vila lor aflată pe terenul grădinii zoologice, au salvat peste 300 de evrei. Filmul va putea fi vizionat în data de 27 martie, de la ora 17.00, la Secţia de artă a Bibliotecii Judeţene, sediul central, etajul V, vest.

Vizitatorii expoziţiei vor avea şansa de a cunoaşte soarta cutremurătoare a soţilor polonezi Ulma care, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, au salvat evrei de la moarte şi care, pentru acest motiv, au sfârşit prin a fi executaţi, împreună cu cei şase copii ai lor, de către ocupanţii germani.

În anul 1942, agricultorii polonezi Wiktoria şi Józef Ulma au început să ascundă în gospodăria lor opt evrei, chiar dacă în acest fel îi ameninţa pedeapsa cu moartea instituită de nazişti. Această atitudine eroică a lor nu a fost una solitară. Potrivit istoricilor, în diferitele forme de asistenţă acordată evreilor au fost implicaţi între 300.000 şi 1.000.000 de polonezi.

Familia Ulma i-a ascuns pe evrei până pe 24 martie 1944. În acea zi, în urma unui denunţ, Wiktoria şi Józef Ulma, cei şase copii ai lor cu vârste cuprinse între o jumătate de an şi opt ani, precum şi cele două familii de evrei care se ascundeau la ei au fost împuşcaţi de către jandarmii germani. În momentul masacrului, Wiktoria era însărcinată în luna a noua. În ciuda tragediei şi terorii germane care domina teritoriile Poloniei aflate sub ocupaţie, în casele ţăranilor din Markowa au supravieţuit până la sfârşitul războiului 21 de evrei.

Numărul exact al polonezilor ucişi de germani pentru ajutorul dat evreilor în timpul celui de Al Doilea Război Mondial nu este cunoscut. O mare parte dintre victime au rămas anonime şi nu a fost păstrată întreaga documentaţie. Estimările istoricilor oscilează între 2.500 şi 50.000 de persoane. Soarta familiei Ulma, prezentată în cadrul expoziţiei de la Cluj, este simbolul dedicării acestora. Începând din luna martie 2016, în localitatea Markowa există un muzeu dedicat polonezilor care au salvat evrei în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, muzeu construit pe locul fostei gospodării a familiei Ulma.

Polonezii constituie până în prezent cea mai mare grupare etnică premiată de Institutul Yad Vashem din Ierusalim cu titlul de „Drept între Popoarele Lumii”, acordat pentru salvarea dezinteresată a evreilor în timpul celui de Al Doilea Război Mondial – 6.620 de persoane, adică 26% dintre toate persoanele premiate. În anul 1995, acest titlu a fost acordat post-mortem Wiktoriei şi lui Józef Ulma.

Articole din aceeasi categorie