Exponatul lunii octombrie la Colecţia de Istorie a Farmaciei: Lapis Pumicis

lapis-pumicis-1Piatra ponce (Pumex sau Lapis Pumicis) este o piatră vulcanică poroasă, cu densitate mică, de culoare alb-gălbuie. Era denumită, în mod eronat, şi Spumă de mare (de fapt sepiolit). Scoria bazaltică, o altă piatră vulcanică cu structură vitroasă, este închisă la culoare, ceva mai densă, lapis-pumicis-2are pori mai mari şi era folosită mai rar în context farmaceutic.

Pulberea de piatră ponce se folosea ca ingredient (agent mecanic de curăţare) în pastele de dinţi (dentifricii), în preparate anti-ulceroase (la nivelul pielii sau al corneei) şi ca agent cicatrizant. Piatra întreagă era uneori utilizată pe post de pilă, pentru a răzui fin alte materii. Împreună cu alte ingrediente (antimoniu, apă distilată, coajă de nucă etc.) era fiartă în unele decocturi pentru dietă (Decoctum Lusitanicum) sau pentru probleme renale.

Colecţia de Istorie a Farmaciei include un recipient din lemn de secol XIX din farmacia „Unicorn” din Cluj, cu signatura Pulv. Pumicis Lap., pentru depozitarea acestui produs. De asemenea, unul dintre sertarele dulapului farmaceutic de secol XVII din Officina, de la farmacia Vulturul Negru din Sibiu, este inscripţionat Lap. Pumicis.

Muzeograf dr. Ana-Maria GRUIA

Articole din aceeasi categorie