Exponatul lunii noiembrie la Colecţia de Istorie a Farmaciei: Castoreum

castoreum-1Exponatul lunii noiembrie la Colecţia de Istorie a Farmaciei, Castoreum, poate fi vizitat până pe 29 ale lunii, gratuit în data de 26, de Ziua Porţilor Deschise.

Castoreum-ul este o substanţă uleioasă gălbuie, cu miros puternic, specific, produsă de către castorii de ambele sexe în glande speciale, folosită pentru marcarea teritoriului. Substanţa se utilizează încă în industria parfumurilor şi cea alimentară (pe post de esenţă de vanilie), însă ea era căutată încă din antichitate ca remediu în multe afecţiuni. Se presupune că acţiunea sa se datorează conţinutului de salicin din dieta castorilor, fiind astfel similară aspirinei.

Substanţa era una extrem de des folosită farmaceutic în perioada premodernă (secolele XVI-XVIII), fiind menţionată în toate inventarele, taxele şi farmacopeile din Transilvania. În această epocă era recomandată împotriva epilepsiei, a holerei, dar şi a isteriei, şi intra în compoziţia panaceelor compuse, precum Theriaca, datorită proprietăţilor sale analgezice şi castoreum-3antiinflamatoare.

În Transilvania secolelor XVII-XIX se cunoştea şi se folosea Castoreum castoreum-2obţinut în Anglia (Anglicum), Rusia (Moscoviticum sau Rus.) şi Canada (Canadense), sub formă de tinctură, esenţă sau pulbere.

Colecţia de Istorie a Farmaciei din Cluj include 10 recipiente, de toate tipurile, pentru produse pe bază de Castoreum, cel mai popular fiind, se pare, Castoreum Moscoviticum. Glande uscate de castor, din secolul al XVIII-lea, se păstrează de asemenea din farmacia din Baia Mare. Din aceeaşi perioadă datează o sticluţă dintr-o farmacie portabilă, pentru esenţă de castoreum. Din secolul al XIX-lea expunem vase din lemn şi opalin, folosite în farmacii din Carei, Braşov şi Recaşul de Timiş, iar din secolul al XX-lea ziua-portilor-deschise-mnitdatează sticla albastră cu dop şlefuit din vechea farmacie Hintz, care adăposteşte astăzi muzeul.

                                                                ***

În ultima sâmbătă din luna aceasta, mai precis în 26 noiembrie, de la ora 10:00 la ora 16:00, organizăm o nouă ediţie a evenimentului Ziua Porţilor Deschise. În acest context, vizitatorii pot beneficia de intrare liberă în expoziţia de baza şi în expoziţia temporară „Aur şi nestemate” (care poate fi vizitată până la sfârşitul acestui an).

Vom organiza, de asemenea, un târg de cărţi poştale editate de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei: ilustrate rare din perioada comunistă cu obiecte din colecţie, vederi din Cluj, reproduceri după tablouri cu Clujul şi acuarele de epocă cu principii Transilvaniei, diplome de meşteri din Cluj, ilustrate contemporane.

Preţuri începând de la 10 bani!

Vă aşteptăm în Piaţa Unirii nr. 28!

Muzeograf dr. Ana-Maria GRUIA

Articole din aceeasi categorie