Exponatul lunii iulie la Colecţia de Istorie a Farmaciei: Ochi de rac

Ochi-de-rac-1Aşa-numiţii „ochi de rac”, Lapides Cancrorum sau Oculi Cancrorum, se numără printre ingredientele curioase, de origine animală, folosite în vechile farmacii.

Denumirea lor derutează, deoarece doar forma circulară sugerează nişte ochi; de fapt, acestea sînt concreţiuni calcaroase generate de raci atunci cînd se pregătesc să îşi schimbe exoscheletul. Aceste „rezerve de calciu” sînt în general de dimensiunea unor boabe de mazăre, uneori ceva mai mari, şi au o structură laminată. Această caracteristică era utilă în identificarea falsurilor care circulau în epocă, realizate din argilă de tip caolin, de exemplu.

Ochii de rac erau folosiţi ca surse naturale de carbonat de calciu, fiind recomandaţi în special împotriva hiperacidităţii gastrice.

Colecţia de Istorie a Farmaciei din Cluj include cinci recipiente pentru astfel de „pietre”, fie în stare naturală, fie pisate (sub formă de pulbere). Un recipient de secol XVIII, folosit cîndva într-o farmacie din Baia Mare, conţine încă Lapides Cancrorum.

Ochi-de-rac-2Ochi-de-rac-3Cele trei recipiente expuse în cadrul categoriei FOCUS din această lună sînt de secol XIX şi provin din farmacii din Baia Mare (vas din lemn cu etichetă de hîrtie, inscripţie în limba maghiară şi latină – Oculi Cancrorum), Recaşul de Timiş (vas din lemn negru cu signatură pictată cu alb – Pulv. Cancr. Lap.), şi Iaşi (vas din porţelan cu signatură pictată Lapid. Cancr.).

Muzeograf dr. Ana-Maria GRUIA

Articole din aceeasi categorie