Exponatul lunii aprilie la Colecţia de istorie a Farmaciei: Laurus Nobilis (dafin)

Dafinul este o plantă perenă nativă din zona Mediteranei, cu o îndelungată istorie în cadrul civilizaţiilor clasice. Pentru greci şi pentru romani el era în primul rând o plantă decorativă, din care se realizau ghirlande şi cununi pentru câştigătorii diferitelor competiţii (sportive, poetice etc.), dar şi pentru soldaţii merituoşi, cununa de lauri devenind un simbol al victoriei.

În scopuri medicinale se foloseau atât frunzele, cât şi boabele de dafin, din care se extrăgea un ulei esenţial cu concentraţie preponderentă de eucaliptol. Proprietăţile plantei sunt narcotice şi carminative, calmând durerile abdominale și favorizând evacuarea gazelor intestinale. În lucrările farmaceutice din Transilvania dafinul era recomandat şi drept stimulent.

Colecţia de Istorie a Farmaciei include cinci recipiente pentru produse farmaceutice obţinute din frunze, dar mai ales din fructe de dafin. În cadrul categoriei FOCUS din luna aprilie 2017 prezentăm un borcan din sticlă cu signatura pictată „Pulv. (semn alchimic) Bacc. Lauri” (pulbere din boabe de dafin), folosit în secolul al XIX-lea în farmacia Molnar din Oradea, şi două vase din lemn.

Cel cu signatura „Pul. Lauri a Bacc” este de secol XVIII şi provine dintr-o veche donaţie, iar cel marcat „Fruct Lauri”, în cartuş cu panglică decorativă, este de secol XIX şi a fost utilizat în farmacia Unicorn din Cluj.

Muzeograf dr. Ana-Maria GRUIA

Articole din aceeasi categorie