Exerciţiu de alarmare publică: La Cluj, sirenele vor suna joi

Un amplu exerciţiu de alarmare publică va fi organizat de IGSU în această săptămână, la nivel naţional, pentru testarea şi verificarea unor echipamente din componenţa sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă – PROCIV 2017.

În localităţile din judeţul Cluj simulările vor avea loc joi, 20 aprilie, în intervalul orar 10:00-15:00, perioadă în care vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei (sirene) existente la nivelul comunităţilor. În perioada vizată, locuitorii comunităţilor din judeţul Cluj vor auzi semnalul de alarmare, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare.

ISU „Avram Iancu” recomandă cetăţenilor să rămână calmi şi să îşi desfăşoare în mod uzual activităţile, să urmărească informările ISU şi ale autorităţilor administraţiei locale, fără alte măsuri suplimentare. În cadrul exerciţiului vor fi verificate doar sistemele de alarmare, iar mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “EXERCIŢIU”.

Potrivit ISU Cluj, semnalul de alarmă la dezastre se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Semnalul de prealarmă aeriană se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Semnalul de alarmă aeriană se compune 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Semnalul de încetare a alarmei se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “EXERCIŢIU”.

„Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecţie a populaţiei şi bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia, prin intermediul sirenelor electrice şi electronice, au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor. De asemenea, sistemul de înştiinţare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecţiei populaţiei civile poate fi utilizată şi pe timpul conflictelor armate. Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificaţii sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate” – se precizează într-un comunicat al ISU Cluj, remis, marţi, presei.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie