EXCLUSIV FĂCLIA. Agrosel Câmpia Turzii – miracolul seminţelor autohtone cu valoare biologică ridicată

Directorul general al companiei Agrosel Câmpia Turzii, Levente Széll, a fost distins, în 2016, cu Diploma de finalist al competiţiei „Întreprinzător al Anului”, „pentru viziunea şi dezvoltarea strategică în dezvoltarea afacerilor, pentru puterea de a inova şi integritatea personală şi pentru impactul pozitiv asupra comunităţii”. Titlul a fost conferit de compania de consultanţă financiară EY România. Competiţia „EY Întreprinzătorul Anului” se organizează în toate ţările europene şi este un adevărat Oscar al antreprenorilor.

Cu o echipă de acţiune formată din 95 de specialişti tineri şi mai în vârstă – toţi cu rezultate profesionale notabile – şi muncitori extrem de conştiincioşi, economistul Levente Széll este, neîndoielnic, un exemplu de tenacitate, dovedind că prosperitatea în afaceri se obţine prin eforturi susţinute pentru profesionalizarea afacerii, cu corectitudine şi cu inteligenţă: bob cu bob, zi de zi şi an de an.

Agrosel Câmpia Turzii produce seminţe de legume cu valoare biologică ridicată, menite să contribuie la redresarea sectorului de profil din România. Compania privată dispune de cea mai modernă şi performantă platformă din industria seminţelor de legume din România. Cu echipamente de ultimă generaţie se realizează dezinfectarea, calibrarea, tratarea şi dozarea numerică a seminţelor.

Compania are propriul laborator pentru controlul calităţii, unde se testează germinaţia, umiditatea, puritatea şi starea sanitară a seminţelor.

Este singurul laborator de acest gen din sectorul privat din ţară, care a fost atestat de Asociaţia de Acreditare din România – RENAR.

De la înfiinţare, în 1998, Agrosel a ameliorat, înregistrat şi brevetat în Catalogul Oficial al Soiurilor de Plante din Uniunea Europeană, aproape 100 de varietăţi legumicole. Ameliorarea pe care o face Agrosel nu se bazează pe modificări genetice, seminţele de legume modificate genetic fiind interzise în Uniunera Europeană.

În schimb, Agrosel are, din 2016, şi o gamă de seminţe bio – cu tomate, ardei, rădăcinoase. Pe piaţa de seminţe microambalate din România, Agrosel a ajuns la o cotă de 38%.

„Mă trag dintr-o familie de producători de legume. Am lucrat, din copilărie, alături de părinţii mei, în legumicultură. Aşa s-a născut şi pasiunea mea şi a fratelui meu, Alexandru, – suntem împreună administratori şi asociaţi la această companie -, pentru seminţele de calitate, la fel şi dorinţa de a aduce mai mult pentru legumicultura autohtonă şi nu numai. Am început ca distribuitor de seminţe. Apoi, din 1998, a venit provocarea de a ameliora, de a perfecţiona. Ameliorarea este o cercetare în scopul de a crea soiuri şi hibrizi noi, care să răspundă solicitărilor cultivatorilor. Aceştia se confruntă, în munca lor, cu diferite boli ale plantelor, cu dăunători. Ei trebuie să fie rentabili, pentru că trăiesc efectiv din culturi agricole. Preţul legumelor s-a menţinut, în ultimul deceniu, la valori aproape constante. Dacă producătorii nu ar avea soiuri şi hibrizi performanţi, care să producă mai mult pe aceeaşi suprafaţă de teren, nu ar mai putea rezista financiar”, spune directorul general al Agrosel. Legumicultorii doresc varză cu frunze subţiri, tomate cu gustul de altădată, ori ardei galben-verzui de dimensiune medie şi gustoşi.

Potrivit managerului Levente Széll, zona Câmpia Turzii-Luduş-Mureş este cea mai caldă a Transilvaniei, propice legumiculturii. Aceasta a fost raţiunea pentru care, în anii 70, în acest perimetru au fost construite sere de legume. Şi Staţiunea de cercetare Iernut a fost înfiiţată din considerente similare. „Câmpia Turzii se pretează, aşadar, perfect activităţii pe care o desfăşoară firma noastră, Agrosel”, spune Levente Széll.

El a arătat că profesionişti interesaţi de ştiinţa ameliorării au fost dispuşi să se mute, de la sute de kilometri, la Agrosel Câmpia Turzii. Puţine companii se ocupă de ameliorarea soiurilor legumicole, cele mai multe preferând să reprezinte branduri puternice, olandeze sau occidentale, cu tradiţie considerabilă. Agrosel ameliorează în funcţie de condiţiile pedoclimatice şi de tehnologia din România.

„Este un mare avantaj să putem selecta cei mai productivi hibrizi şi soiuri legumicole”, spune Levente Széll, adăugând că producătorii cer plante cu rezistenţă ridicată, cu productivitate, şi fructe de formă tradiţională; cer, de pildă, ca ardeiul-gogoşar, ardeiul Kapia şi ardeiul gras să fie de mărimea celor obişnuite şi nu mamut. Totodată, la ardeii Kapia şi gras se doreşte culoarea galben-verzui tipic românească, cu pulpă groasă, în avantaj faţă de cele de culoare galbenă.

În România, ca şi în întreaga zonă balcanică, se consumă un anumit soi de ardei: gras galben. Acest soi este, în mică măsură, în preferinţele occidentalilor, ei vor ardei verde şi roşu, precizează managerul companiei.

Pentru Levente Széll nu este de lăudat faptul că românii importă mai multe produse agricole decât exportă. Din punctul său de vedere, importurile ajung, în timp, să modifice obiceiurile de consum ale populaţiei. Dar dacă vom cultiva hibrizi româneşti amelioraţi, de genetică autohtonă, vom avea şansa ca şi nepoţii noştri să cunoască ardeiul Kapia de la noi şi nu pe cel din alte părţi ale lumii.

”Este foarte important să ne păstrăm tradiţia de consum. Iar noi, compania Agrosel, avem obligaţia ca, după 20 de ani de activitate în horticultură, să încercăm să păstrăm aceste valori. Occidentalii nu o să investească pentru tradiţia noastră”, susţine directorul Levente Széll.

Referindu-se la adaptarea soiurilor ameliorate la schimbările meteorologice tot mai frecvente în România, Levente Széll a arătat că tot ce este ameliorat se adaptează mai bine factorilor de stress şi legumele au suficientă vigurozitate pentru a rezista chiar şi la agresiunile luminii solare. Legumicultura are nevoie de condiţii specifice – spaţii protejate, sisteme de irigaţie, spaţii încălzite, fertilizare, anumite tratamente, protejare de insecte etc. Ca să produci legume 10-11 luni din an este nevoie de anumite tehnologii caracteristice. Fără investiţii în tehnologie nu se poate practica o legumicultură performantă. Pe de altă parte, managerul companiei subliniază că pentru un gust bun este preferabilă cultivarea în sol, nu pe substrat, precum se procedează în multe ţări din Europa. În România, legumele se cultivă direct în sol.

Agrosel a investit, în acest an, 1,5 milioane de euro, din fonduri proprii, pentru construirea de noi solarii, dotate cu sisteme automate de încălzire, iluminat, irigare şi fertilizare, pe o suprafaţă de 5.600 mp, dar şi a unui nou depozit, pregătind, totodată, funcţionarea a încă unui laborator de cercetare-dezvoltare.

Compania din Câmpia Turzii exportă seminţe profesionale, de peste 16 ani, în ţări din Europa şi din afara continentului.

Agrosel a participat la nenumărate târguri şi expoziţii din ţară şi din străinătate. Levente Széll susţine că este nevoie de sprijinul autorităţilor, al Guvernului, pentru prezenţa firmelor din România, de talia Agrosel, la târguri internaţionale. De regulă, la aceste manifestări, standurile expoziţionale sunt plătite de guvernele ţărilor participante. Este, astfel, facilitată, prezenţa internaţională a companiilor. Agrosel şi-a plătit întotdeauna cheltuielile pentru participarea la târguri şi expoziţii. „Şi pentru exporturi ar trebui să fie găsite modalităţi de sprijin. Autorităţile române facilitează, mereu, importurile, nu şi exporturile”, a subliniat managerul Agrosel.

Carmen FĂRCAŞIU

Articole din aceeasi categorie

One Response to EXCLUSIV FĂCLIA. Agrosel Câmpia Turzii – miracolul seminţelor autohtone cu valoare biologică ridicată

  1. stremtan cornel

    Sunt producator de legume din zona ardealului si folosesc seminte de ardeioase achizitionate de la agrosel darprin alte societati si doresc sa va felicit si sa va spun ca desi am cultivat atat rosii din israel , olanda sau franta,cel mai multumit am fost si sunt de rosiile de solar de la agrosel,deasemnea ardeiu din acest an s-a comportat multumitor spre foarte bine .
    Felicitari si spor la munca.