Excelența în Educație, premiată de Inspectoratul Școlar și Consiliul Județean Cluj

Performanțele elevilor și profesorilor clujeni din învățământul teoretic, tehnic și special, la concursurile și olimpiadele naționale și internaționale au fost premiate miercuri, 3 octombrie, de Inspectoratul Școlar Județean și Consiliul Județean Cluj, în cadrul primei Gale a Excelenței în Educație 2018.

O gală mai puțin onorată de oficialități locale (au fost prezenți, din partea CJ Cluj, consilierul președintelui Alin Tișe, Valentin Alexandru Jucan, din partea UBB – prorectorul Mihaela Luțaș, iar din partea Mitropoliei Clujului, consilierul eparhial pr. Bogdan Ivanov), dar animată de bucuria de a aduna laolaltă pe cei mai buni dintre cei mai buni elevi și dascăli, aceia care, și în anul școlar trecut, au adus faimă, prin rezultatele obținute la diverse competiții, județului Cluj și țării.

Gala a fost deschisă de inspectorul școlar general Valentin Cuibus, care a amintit, în cuvântul său, și rezultatele foarte bune obținute în anul școlar 2017-2018 la examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională – pentru elevi, respectiv Definitivat și Titularizare – pentru dascăli. „Locurile I, II și III la toate cele patru competiții, în concurs cu celelalte județe ale țării, reprezintă o recunoaștere a muncii pe care o desfășoară fiecare dintre dvs” – a spus Cuibus. „Dat fiind ceea ce se întâmplă în învățământul preuniversitar, la Cluj, ca și rezultate, cred că am ajuns într-un moment în care ne comparăm noi cu noi, în care, în fiecare an, o provocare este să depășim ceea ce am realizat cu un an înainte. Și cred că reușim să facem în fiecare an, în plus, câteva lucruri, față de ceea ce am făcut cu un an în urmă” – a adăugat inspectorul școlar general. Acesta a mulțumit elevilor, dascălilor, părinților, dar și colegilor inspectori școlari pentru munca depusă în anul școlar trecut, fără de care performanțele premiate la Gala Excelenței în Educație nu ar fi fost posibile.

„Voi sunteți cei care veți face Clujul să arate mâine în alt fel, voi sunteți cei care veți face ca această țară să arate mai bine decât arată astăzi. Pentru asta vă suntem și vă vom fi tot timpul alături” – a mai spus Valentin Cuibus, adresându-se elevilor prezenți în sala Auditorium Maximum a UBB, unde s-a desfășurat gala.

Consilierul președintelui CJ Cluj, Valentin Alexandru Jucan a felicitat elevii și profesorii pentru rezultatele obținute la competițiile naționale și internaționale și a dat asigurări că și în continuare Consiliul Județean Cluj va rămâne un „partener al învățământului clujean”. „Proiectul de țară pe care noi ar trebui să îl avem ar fi «România Educată». Cred că un astfel de proiect ar oferi adevărate șanse generațiilor care urmează să preia România de la noi. Cred că un astfel de proiect de țară ar da o șansă reală învățământului românesc, un învățământ care se confruntă cu dificultăți, mai ales financiare. (…) Trebuie să le mulțumim dascălilor și elevilor prezenți aici pentru că au reușit să obțină rezultate de excepție, în condițiile precare ale învățământului actual din țara noastră” – a spus Jucan.

Consilierul eparhial pr. Bogdan Ivanov, care l-a suplinit pe, de altfel, nelipsitul de la această gală mitropolit Andrei (acesta a ales să slujească la înmormântarea victimelor tragicului accident de la Huedin), și-a exprimat bucuria de a fi împreună cu comunitatea de tineri olimpici, despre care a spus că sunt cei care „ne dau speranță pentru viitor”.

„Tinerii din această sală sunteți câștigătorii unor competiții. Vorbim foarte mult de concurență, vorbim foarte mult de competiții, ne place să ne definim pe noi înșine în concurență cu cei de lângă noi, ceea ce nu este rău, pentru că trebuie să fim conștienți fiecare de valoarea proprie, la fel cum trebuie să nu uităm nici slăbiciunile proprii. Dar, să știți că mai este un lucru la fel de important: comuniunea. Voi, aici, formați o comunitate. În școlile voastre sunteți colegi. Acasă sunteți prieteni. Asta trebuie să vă arate că, mai mult decât competiția și concurența, este comuniunea. Adică, puterea de a mă canaliza spre viitorul meu și spre țelul meu, dar și capacitatea de a nu-l uita pe cel de lângă mine, care poate este mai puțin înzestrat, mai puțin talentat, care, poate, n-a avut o zi bună și pe care eu, ca olimpic, trebuie să mă opresc și să-l ridic, să-l iau de mână și să-l fac și pe el să treacă odată cu mine pragul liniei de sosire” – a fost mesajul adresat de pr. Bogdan Ivanov olimpicilor prezenți în sală.

De asemeni, pr. Ivanov a asigurat elevii și dascălii că Biserica (nu doar cea ortodoxă!) le va fi întotdeauna aproape, indiferent de confesiune, deoarece „în suferință, dar și în excelență, toți suntem egali”.

Ultimul dintre vorbitori, prorectorul UBB, prof. dr. Mihaela Luțaș, a felicitat, la rândul său, olimpicii premiați, despre care a spus că sunt „elita educației și învățământului preuniversitar” și prin ei țara are viitorul asigurat.

„Gala Excelenței în Educație este Gala Excelenței în Frumusețe – în frumusețea intelectuală, în frumusețea oamenilor deștepți, în frumusețea elitelor, care își pun tot ce au mai bun în slujba semenilor, în slujba orașului, în slujba țării noastre” – a spus prof. dr. Mihaela Luțaș.

Înainte de premierea olimpicilor și a profesorilor care i-au pregătit, a fost proiectat un film cu imagini reprezentative de la Olimpiada Internațională de Matematică, a cărei a 59-a ediție s-a desfășurat la Cluj-Napoca. A urmat, apoi, un moment artistic susținut de elevii câștigători ai premiului III la Concursul Național de Cultură și Civilizație în România, dedicat Centenarului Marii Uniri – Domșa-Stînă Anda, Găldean Celina-Ioana și Rusu Alexandru-Lucian, de la Colegiul Național Andrei Mureșanu Dej, pregătiți de prof. Cristina Albinetz.

Premierea propriu-zisă a început cu deja tradiționalul „top 3” al unităților de învățământ care s-au clasat, ca și performanță, între primele 20, la nivel național. La această categorie au fost premiate: Colegiul Național „Emil Racoviță”, director Constantin Corega (locul 4 național); Liceul Teoretic „Avram Iancu”, director Adina Turcu (locul 8 național); Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, director Marinela Violeta Zamfir (locul 20 național). A fost premiată, apoi, la categoria „unități performante din învățământul special”, Școala Gimnazială Specială „Transilvania”, Baciu, director Cosmina Urs. Dintre școlile performante din mediul rural a fost premiată Școala Gimnazială Viișoara, director Camelia Costanțea – o școală cu multiple activități, proiecte și rezultate la concursurile naționale și olimpiade. Alături de școală a fost premiat și primarul comunei, Ioan Roman, „pentru buna colaborare cu conducerea școlii și pentru recunoașterea eforturilor depuse pentru dezvoltarea Școlii Viișoara”.

A urmat, apoi, premierea profesorilor care au obținut media 10 la Examenul național de definitivare în învățământ, sesiunea 2018: Korpos Elisabeta-Diana, Liceul Teoretic „Octavian Goga” Huedin, specializarea Filosofie; Ogruțan-Prața Laura-Angela, Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” Cluj-Napoca, Arte plastice (pictură); Cozma Rahela, Școala Gimnazială de Muzică „Augustin Bena” Cluj-Napoca, Interpretare muzicală – instrumente; Mureșan Alexandra-Fabiola, Grădinița cu program prelungit „Lumea Copiilor” Cluj-Napoca, Psihopedagogie specială, Pedagogia invățământului primar și preșcolar; Cruceru Roxana-Maria, Grădinița cu program prelungit Florești, Învățător – educatoare; Rusu Mirela, Școala Gimnazială „Emil Isac” Cluj-Napoca, Ceramică – sticlă – metal; Pleșa Ana-Maria, Grădinița cu program prelungit „Degețica” Cluj-Napoca, Pedagogia învățământului primar și preșcolar.

De asemeni, au fost premiați profesorii care au obținut media 10 la Concursul național de ocupare a posturilor vacante în învățământ, sesiunea 2018: Butean Clara, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Cluj, profesor consilier; Jurje Alexandra Ioana, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” + Liceul Teoretic „Avram Iancu” Cluj-Napoca, profesor Educație muzicală; Rus Maria, Școala Gimnazială Luna, profesor Geografie; Covaciu Cătălina Tatiana, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” + Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, profesor Istorie; Vaman Cristian-Virgil, Colegiul Național „George Coșbuc” + Colegiul Național „George Barițiu” Cluj-Napoca, profesor Limba  germană modernă; Pap Agnes, Colegiul Național „George Coșbuc” Cluj-Napoca, profesor Limba germană modernă; Avram Artemis Cristiana Clara, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” Cluj-Napoca, profesor pentru învățământul primar; Naghi Mihaela, Colegiul Național „George Barițiu” Cluj-Napoca, profesor pentru învățământul primar; Magdău Mircea Ionuț, Colegiul Economic „Iulian Pop” Cluj-Napoca, profesor Religie ortodoxă; Buteanu Ioan, Școala Gimnazială „Teodor Murășanu” Turda, profesor Religie ortodoxă.

În fiecare an, în cadrul Galei este premiat un elev care are parte de recunoaștere și din partea altor instituții. Anul acesta, elevul premiat de International Summer School Education a fost George Râpeanu, de la Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca. George a câștigat premiul I la Olimpiada Națională de Informatică, cu punctaj maxim, a fost component al lotului lărgit al României și a obținut și medalie de aur la aceeași olimpiadă.

Următorii premiați în cadrul Galei de miercuri au fost cei trei elevi și profesorul coordonator, de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej, care au câștigat locul III la Concursul Național pentru Cultură și Civilizație în România, dedicat Centenarului Marii Uniri: Domșa-Stînă Anda, cl. a XI-a, Găldean Celina-Ioana, cl a X-a, Rusu Alexandru-Lucian, cl. a XI-a și prof. Albinetz Simona Cristina.

A urmat premierea elevilor și profesorilor din învățământul special – elevi care au obținut premiile I, II, III și mențiuni la concursurile naționale și profesorii care i-au pregătit: elevi: Bogdan Ionuț Cătălin Florin, cl. a VIII-a, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere – premiul I, Matematică; premiul I, Tehnologia Informației și a Comunicațiilor; Ostopovici Ioana-Isabela, cl. a XI-a, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere – premiul I, Citire rapidă și corectă Braille; Tănase Cristina, cl. a VII-a, Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz – premiul II, Limba și Literatura Română; Crăciun Alexandru Florin Albert, cl. a XII-a, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere – premiul III, Istorie; mențiune, Tehnologia Informației și a Comunicațiilor; Szasz Ileana-Adriana, cl. a XII-a, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere – premiul III, Limba Engleză; Anastasiu Ana-Maria Denisa, cl. a VIII-a, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere – mențiune, Limba și Literatura Română; Csordas Alexandru Valentin, cl. a XII-a, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere – mențiune, Limba și Literatura Română; Ionaș Iulia, cl. a VII-a, Liceul Tehnologic Special pentru Deficienti de Auz – mențiune, Tehnologia Informației și a Comunicațiilor; Popa Gina Maria, cl. a VIII-a, Liceul Tehnologic Special pentru Deficienti de Auz – mențiune, Arte plastice; Savu Iohana Elena, cl. a VII-a, Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz – mențiune, Arte plastice; Timari Paula Amria, cl. a VII-a, Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz – mențiune, Matematică; profesori din învățământul special: Barna Adela Ioana, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca, Citire rapidă și corectă Braille, concurs național pentru elevii cu deficiențe de vedere; Bartha Daniela Elena, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere, Limba engleză; Boboiu Emanuel, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere, Tehnologia informației și a comunicațiilor; Chirteș Rozalia-Gabriela, Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz Cluj-Napoca, Limba și literatura română; Fiț Florina Mirela, Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz, Tehnologia informației și a comunicațiilor; Oltean Irinel Lucia, Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz, Arte plastice; Ondreiov Adriana Imola, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca, Matematică; Pintilie Teofil, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere, Limba și literatura română; Sabău Adelina, Liceul Tehnologic Special pentru Deficienti de Auz, Matematică; Savoș Iulia, Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz, Tehnologia informației și a comunicațiilor; Vanda Silviu Valeriu, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere, Istorie.

Ultima parte a primei Gale a Excelenței în Educație 2018 a fost dedicată elevilor care au obținut premiile I, II, III, mențiuni și medalii la concursuri și olimpiade internaționale și naționale și profesorilor care i-au pregătit. Asupra acestora vom reveni, însă (din motive de spațiu), într-un alt articol.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie

One Response to Excelența în Educație, premiată de Inspectoratul Școlar și Consiliul Județean Cluj

  1. traian

    Felicitări ziarului pentru atenția acordată acestui eveniment.