Eveniment editorial. Lansarea monografiei ‘LADEA’ de Adriana Botez – Crainic

luni 14 mai, 13. 00 • Galeria Casa Artelor (Bulevardul Eroilor 16)
Sunteţi invitaţi la un eveniment editorial de prim rang, lansarea monografiei sculptorului Romulus (Romul) Ladea, carte semnată de criticul şi istoricul de artă Adriana Botez Crainic..
Este un volum de nu mai puţin de 400 de pagini, zece capitole în care sunt prinse aspecte legate de viaţa şi destinul de creator al sculptorului Ladea, aspecte legate de creaţia artistică, de concepţia sa estetică asupra operei de artă.
Romulus Ladea (1901 – 1970) s-a născut în Banatul românesc, într-o familie puternic legată de tradiţiile locale. S-a înscris la Şcoala de arte frumoase de la Bucureşti (în 1922), unde l-a avut profesor pe Dimitrie Paciurea. Au urmat studiile la Academia Julien de la Paris, prilej de a lucra în atelierul lui Constantin Brâncuşi.
În anul 1927 este numit profesor la Şcoala de arte frumoase de la Cluj. În 1933, împreună cu Şcoala de arte frumoase, se mută la Timişoara, unde în 1940 înfiinţează şi conduce Şcoala de arte decorative. La înfiinţarea Institutului Andreescu, este numit profesor la catedra de sculptură, activitate întreruptă în perioada 1951-1962.
Moştenirea artistică lăsată de Ladea este impresionantă. Stau mărturie Grupul statuar Şcoala Ardeleană de la Cluj, bustul lui Horia de la Albac, statuia lui Lucian Blaga din faţa Naţionalului clujean, apoi Horea, Cloşca şi Crişan, Liviu Rebreanu, Ion Agârbiceanu, Cap de copil, Tatăl meu, Iorgu Iorgovan,…
Ediţia de luni 14 mai a cotidianului nostru, o are ca invitată pe doamna Adriana Botez Crainic, interviu semnat de arh. Ionel Vitoc.
Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie