Euro-Grădină la Şcoala „Emil Isac” din Cluj-Napoca

În sfîrşit e primăvară verde şi în România!
Căldură plăcută, soare blînd şi mulţi copii veseli ce zumzăie ca nişte roiuri de albine fără odihnă. Au pornit cu hărnicie să construiască un ,,stup” frumos şi primitor, o grădină numai a lor, un loc de vis unde imaginaţia se împleteşte cu realitatea.  Cu mic cu mare, au ieşit să contureze microuniversul lor natural. Seminţe, arbuşti, greble şi găleţi au fost însufleţite de mîinile harnicilor grădinari. Entuziasmul şi priceperea lor au dat viaţă plantelor care zîmbeau ocrotite de soare şi copii deopotrivă.

DSCN0813De cîteva zile am primit de la partenerii noştri de proiect din Spania, Turcia şi Suedia plicuri cu seminţe de flori care cresc pe meleagurile lor. Garofiţa turcească, panseluţa românească, muşcata spaniolă, florile de cîmp suedeze şi multe alte specii nu s-au bucurat de atîta apropiere, iubire şi înţelegere ca în grădina noastră! Nu doar copiii, de la cei mai mici, din clasa pregătitoare, pînă la cei mai mari, au lucrat cu pricepere şi bucurie, ci şi profesorii şi părinţii acestora au ajutat şi au muncit cot la cot cu ei. Am primit un ajutor foarte important şi din partea a trei studente, voluntare din partea Ligii Studenţilor Ştiinţelor Vieţii, din cadrul Facultăţii de Horticultură a USAMV Cluj-Napoca. Totul a fost supervizat de ochiul lor de specialist. Am învăţat cu toţii să îngrijim plantele, dar şi cît de frumos este să ai o grădină pe care să o împarţi cu prietenii tăi.

Nimic din toată această bucurie verde nu ar fi fost posibil dacă şcoala noastră nu ar fi iniţiat şi obţinut finanţare pentru un parteneriat multilateral Comenius (ESRA- European Schools Rock Around), finanţat de  Comisia Europeană prin programul ,,Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii”. În proiectul ESRA, care se desfăşoară între 2012-2014, pe lîngă ?coala Gimnazială ,,Emil Isac” din Cluj-Napoca, participă şi alte trei şcoli din Turcia, Spania şi Suedia. Acest parteneriat european este benefic atît pentru şcoală, ca instituţie, cît şi pentru elevi, prin deschiderea spre dimensiunea europeană a învăţămîntului, promovarea unor metode moderne de predare, astfel crescînd motivaţia elevilor pentru tot ceea ce înseamnă educaţie.

Principala activitate a proiectului în acest an şcolar a fost realizarea ,,Euro-grădinii”. În fiecare dintre cele patru ţări participante s-au realizat astfel de grădini cu plante specifice ţărilor partenere. Este o bucurie şi o mîndrie că şi elevii şcolii noastre, prin munca lor şi a profesorilor lor, sînt cunoscuţi şi apreciaţi în rîndul altor elevi şi profesori de la şcoli din Europa.

Prof. Crenguţa Timoc

Articole din aceeasi categorie