Etapa finală în lupta contra ISIS. Armata e învinsă, ideologia rămâne…

Bătălia împotriva Statului Islamic şi pentru recuperarea teritoriilor rămase sub controlul grupării teroriste este pe ultima sută de metri. Cel puţin asta ne arată ultimele demersuri şi nivelul progresului. Totuşi, deşi ultimele rezultate ar părea reconfortante în ceea ce privesc problemele de securitate a spaţiului european şi Euro-Atlantic, doar înfrângerea ISIS pe terenul de luptă nu este suficientă.
Liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi a fost declarat mort în urma unor raiduri aeriene ale aviaţiei militare ruseşti. Această ştire nu a fost confirmată însă de nimeni, nici de liderii marilor puteri, nici de maşina propagandistă a teroriştilor.
Ştirea există de ceva vreme, când zic acest lucru mă refer la o perioadă de peste două săptămâni, perioadă în care nimeni nu a menţionat nimic, adică nu a confirmat, nici infirmat acest lucru.
În trecut au mai fost enunţate afirmaţii de acest gen, dar de fiecare dată, zvonurile au fost infirmate de organizaţia teroristă. De data aceasta, aceştia nu s-au pronunţat pe acest subiect. Dacă analizăm rapiditatea cu care ISIS a revendicat orice incident de tip terorist de pe teritoriul european şi de pe cel american, lipsa unui răspuns, cu atât mai mult cu cât importanţa unui lider precum al-Baghdadi depăşeşte limitele materialiste ale existenţei jihadiştilor, poate fi interpretată în două moduri. Fie atacurile aeriene au avut efect, fie al-Baghdadi este rănit grav, iar starea lui de sănătate este sub semnul întrebării. Dacă erau false enunţurile respective, ISIS ar fi ieşit cu un comunicat oficial, cu atât mai mult cu cât aceştia pierd teren în Irak şi în Siria, un astfel de comunicat fiind esenţial pentru starea moralului trupelor teroriste, mai ales că al-Baghdadi, conform credinţei acestora, este trimisul direct al lui Allah pe pământ.
Este important de menţionat faptul că ISIS nu funcţionează după nişte metode clasice, precum a funcţionat al-Qaida. Eliminarea lui Osama bin Laden în anul 2011 de către americani a fracţionat grupul terorist şi practic a dat startul procesului de dezintegrare a grupării teroriste al-Qaida. Chiar dacă liderul ISIS a fost eliminat prin aceste atacuri aeriene, ideologia ISIS este mult mai avansată faţă de cea a grupării al-Qaida.
Sunt foarte multe argumente prin care se poate susţine această afirmaţie, unul dintre cele mai puternice este faptul că ISIS a reuşit să inspire, ceea ce al-Qaida nu a făcut, indivizi de pe teritoriul occidentului pentru a duce la capăt atacuri teroriste în numele Statului Islamic.
Neconfirmarea zvonurilor privind starea liderului ISIS poate fi şi o strategie. Simpatizanţii ISIS sunt frenetici când vine vorba de credinţa lor şi scopul acţiunilor întreprinse pentru a crea panică şi distrugere în societăţile vestice. Chiar dacă al-Baghdadi a murit, aceştia nu se vor opri din a continua să urmeze ideologia radicală, ba chiar mai mult s-ar putea ca acest lucru să se accentueze, catalogându-l drept martir pe acest lider al lor. Sau există posibilitatea ca o eventuală confirmare să aducă după sine o pierdere a încrederii în rândul „lupilor singuratici” – termen de referinţă al simpatizanţilor străini care întreprind acte teroriste în semn de solidaritate şi dedicare personală faţă de ISIS – dar acest lucru pare cel mai puţin plauzibil, chiar nesustenabil.
Cu toate acestea, eliminarea unui lider din schema organizaţiei ar slăbi considerabil structura ISIS, chiar şi capacităţile acestora de a se regrupa şi organiza pentru a face faţă atacurilor grupurilor militare din partea Coaliţiei Internaţionale.
Cert este că soluţia este mult mai greu de găsit şi o victorie împotriva ideologiei Statului Islamic este mult mai greu de dobândit, prin faptul că aceasta s-a dezvoltat enorm şi a acaparat mijloacele de comunicare în masă, iar probleme precum accentuarea curentelor naţionaliste, a propagandei populiste şi a divizării societăţii occidentale sunt factori care vor menţine această ideologie în picioare chiar şi după înfrângerea în totalitate a trupelor ISIS din Orientul Mijlociu…
Vlad ZUBAC

Articole din aceeasi categorie