Episcopii catolici îndeamnă credincioșii să participe la referendumul pentru revizuirea Constituției

Episcopii de ambele rituri ai Bisericii Catolice din România îndeamnă credincioșii să participe la referendumul pentru revizuirea Constituției României și să susțină modificarea articolului 48 din Constituție.

Reuniți la Șumuleu Ciuc în Sesiune plenară de toamnă a Conferinței Episcopale Române, episcopii romano-catolici și greco-catolici din România salută „plini de speranță” decizia de declanșare a referendumului ce va avea loc în zilele de 6 și 7 octombrie 2018, pentru revizuirea Constituției României. În opinia lor, inițiativa de a înlocui actuala formulare a articolului 48, aliniatul 1, din Constituție: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți”, cu formularea: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”, „își propune să înlăture orice echivoc cu privire la termenul «soți», precizând că numai uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie se poate constitui în căsătorie”. „Precizarea este în deplin acord cu învățătura Evangheliei, dar și în spiritul tradiției neamului românesc, motiv pentru care Biserica Catolică a susținut încă de la început inițiativa venită din partea laicatului și a unui mare număr de cetățeni” – precizează Episcopii Catolici.

De asemeni, arată reprezentanții Bisericii Catolice, constituția are menirea de a sta la baza unei legislații adecvate în domeniul familiei, „în care să fie tutelate drepturile fiecăruia și să fie respectată natura lucrurilor în tradiția creștină, termenul «căsătorie» neputând fi utilizat decât pentru a defini realitatea uniunii stabile și deschise la viață dintre un bărbat și o femeie”.

„În documentul Amoris Laetitia, dedicat familiei din zilele noastre, Papa Francisc ne încurajează să apărăm căsătoria între un bărbat și o femeie ca temei al familiei naturale și să nu ne fie teamă în a o promova, cu riscul de a contrazice sensibilitatea actuală ori curentele de gândire la modă. În acest sens, noi, toți episcopii romano-catolici și greco-catolici din România vă îndemnăm să susțineți modificarea articolului 48 din Constituție prin prezența la vot în ziua referendumului. De asemenea vă îndemnăm călduros să faceți cunoscut acest eveniment acasă, la muncă, în grupurile de prieteni și cunoscuți, și, ca formă de apostolat, să promovați participarea la vot” – este îndemnul Episcopilor Catolici, adresat credincioșilor.

Referendumul pentru revizuirea Constituției, incendiul care a distrus palatul episcopal din Oradea, tinerii și educația – au fost câteva dintre temele abordate de episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România în cadrul sesiunii plenare a Conferinţei Episcopilor din România (CER), desfășurată la Șumuleu Ciuc, în zilele de 18-20 septembrie.

Conferința Episcopilor din România îi reunește pe toți episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România şi exprimă „unitatea Bisericii locale și comuniunea cu urmașul lui Petru, Sfântul Părinte”. Episcopii catolici din România se întrunesc de două ori pe an în sesiune ordinară, primăvara și toamna.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie