Episcopii Catolici: Este imposibil de conciliat o viaţă creştină cu practicile magice

Conferinţa Episcopilor Catolici din România atraege atenţia credincioşilor catolici asupra pericolului reprezentat de proliferarea sectelor şi grupurilor spirituale ce fac parte, în cele mai multe cazuri, din curentul New Age.

„Folosind concepte cu rezonanţe creştine (de exemplu, «energie cristică»), şi în acelaşi timp practici tipice magiei şi spiritismului, acestea dezvoltă o spiritualitate confuză şi egocentrică, prin recursul la aşa-zişii «îngeri» sau «ghizi spirituali», ce ar trebui să dăruiască o iluminare şi o vindecare prin intermediul unor vag definite «forţe universale». Respectivele grupări manipulează de fapt conceptele cheie ale creştinismului, într-un sincretism fără consistenţă. Spre exemplu, una dintre aceste erori este dată de confuzia dintre natură şi har divin, confuzie recurentă în contextul naturalist în care îşi au originea aceste practici. Negând transcendenţa unui Dumnezeu personal iudeo-creştin, se divinizează de fapt energiile create, imanente în această lume, şi se ignoră totul despre harul supranatural cu adevărat divin. Impunerea mâinilor, invocarea energiilor sau a spiritelor, asociate cu o remuneraţie în bani de loc neglijabilă, pe care adeptul trebuie să o plătească în urma acestor repetate iniţieri, sunt elementele ce caracterizează o astfel de spiritualitate confuză” – atenţionează CER, prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit reprezentanţilor CER, aceste practici: „neagă transcendenţa divină; afirmă divinitatea naturală a omului şi, prin urmare, fac inutilă recurgerea la un Mântuitor; eficacitatea lor se bazează în întregime pe o alianţă cu entităţi dubioase din lumea astrală, contactate în timpul unui ritual de iniţiere ocult”.

De aceea, „pentru binele spiritual al tuturor credincioşilor”, Conferinţa Episcopilor din România atrage atenţia credincioşilor că „este imposibil de conciliat o viaţă creştină, care se doreşte a fi fidelă Revelaţiei (Scriptură, Tradiţie şi Magisteriu) cu astfel de practici magice”.

M. T.

Articole din aceeasi categorie