Epilepsy Challenge – cel mai mare cros pentru epilepsie, la Cluj-Napoca

Telepilepsy – rețeaua de telemedicină în epilepsie în Romania – organizează cel mai mare cros pentru epilepsie din țara noastră. Evenimentul se va numi „Epilepsy Challenge” și se va desfășura în 10 orașe din România. Prima acțiune va avea loc în Timișoara, în 26 mai a.c., urmând ca în luna iunie să se desfășoare în Alba Iulia, Bacău, Baia-Mare, Brașov, Craiova, Sibiu, Târgu-Mureș (2 iunie), București (9 iunie) și Cluj-Napoca (16 iunie) – au anunțat organizatorii.

Acțiunea are ca scop strîngerea de fonduri necesare înființării de noi centre de epilepsie și monitorizare EEG în diferite zone geografice din România, conectate atât între ele, cât și cu centre universitare din țară și din străinătate. În prezent, proiectul „Telepilepsy” este deja funcțional în șase cabinete existente în Cluj-Napoca, Oradea, Craiova, Sibiu, Bacău și Suceava.

“Proiectul Telemedicina în Epilepsie a fost inițiat în 2016 de către un grup de medici, susținuți de Asociația Cluburilor Lions România și sponsori. Există încă diferențe majore între modurile în care se abordează problema epilepsiei în arii geografice din țară, atât din cauza echipamentelor medicale, cât și a gradului de pregătire a personalului medical. Telemedicina în epilepsie oferă șansa oricărui pacient la un diagnostic timpuriu și corect al formei de epilepsie, la monitorizarea evoluției în timp, acasă sau cât mai aproape de casa pacientului, care nu va mai fi nevoit să facă drumuri lungi și costisitoare spre centrele universitare. Practic, un pacient dintr-un oraș îndepărtat, într-o zonă slab deservită medical are șansa de a fi consultat de un specialist cu mare experiență din țară sau din străinătate”, declară dr. Bogdan Florea, coordonatorul Telepilepsy – Telemedicina în Epilepsie în România, într-un comunicat remis presei.

Epilepsia este afecțiunea sistemului nervos central care permite apariția unor crize tranzitorii ce tulbură activitatea cerebrală, însă, între crize, pacienții sunt și se comportă de cele mai multe ori normal. Oficial sunt înregistrate 130.000 persoane cu epilepsie, dar numărul real în România se apropie de 400.000 – se precizează în comunicat.

La crosul „Epilepsy Challenge” sunt sunt invitați să participe atât profesioniștii din domeniul sănătății – medici, farmaciști, asistenți medicali -, cât și publicul larg, care manifestă solidaritate față de cei care se confruntă cu această afecțiune.

Detalii și înscrieri, pe www.epilepsychallenge.ro/

M. T.

Articole din aceeasi categorie