Emil BOC: Municipiul Cluj-Napoca – pregătit să primească olimpicii internaționali participanți la IMO

Primarul municipiului Cluj-Napoca, dl Emil Boc spune că municipiul este pregătit să primească și să găzduiască participanții la cea de-a 59-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică (IMO), eveniment ce transformă orașul nostru, timp de două săptămâni, în Capitala Mondială a Matematicii.

În opinia sa, organizarea, la Cluj-Napoca, a acestui „eveniment major” constituie „o recunoaștere internațională a municipiului ca puternic centru universitar și de inovare, un oraș al talentelor”.

– Începând din 3 iulie, Cluj-Napoca este gazda celei de-a 59-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Matematică. Este pregătit municipiul pentru acest eveniment?

– Suntem pregătiți și ne bucurăm pentru faptul că ne revine sarcina de a organiza la Cluj-Napoca acest eveniment major. Spun asta pentru că nu doar în cuvinte ne măsurăm susținerea, ci și în lucruri concrete.

Susținerea din partea municipalității, infrastructura și logistica de care dispune orașul nostru, faptul că Școala clujeană de matematică este cea mai performantă de la noi din țară, dar și implicarea și sprijinul venit din partea Universității Babeș-Bolyai și a Universității Tehnice au determinat faptul ca un eveniment de asemenea anvergură să își găsească gazdă în inima Transilvaniei, la Cluj-Napoca.

– La prima ediție a IMO, din 1959, de la Brașov, au participat doar șase țări socialiste, iar la ediția din acest an, de la Cluj-Napoca, participă 114 țări, de pe toate continentele. Considerați că este un act de curaj din partea conducerii Inspectoratului Școlar Județean Cluj asumarea unei atât de mari responsabilități, cum este organizarea unei competiții de o asemenea anvergură?

– Este, într-adevăr, o mare responsabilitate organizarea unui eveniment de o asemenea anvergură în municipiul Cluj-Napoca, iar reușita acestuia depinde foarte mult de colaborarea interinstituțională de la nivel local.

Consider că responsabilitatea desfășurării în bune condiții a acestei competiții mondiale revine, în egală măsură cu cea a Inspectoratul Școlar Județean Cluj, și Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, având în vedere beneficiile de imagine aduse odată cu organizarea acesteia.

– În ce mod s-au implicat Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca în organizarea acestui eveniment? Prin ce anume Primăria și Consiliul Local sprijină organizarea și desfășurarea IMO 2018?

– Consiliul Local, la propunerea Primăriei Cluj-Napoca, a aprobat anul acesta, în ședința din 12 februarie, în unanimitate, prin HCL nr. 67, susținerea financiară a acestui eveniment cu suma de 275.000 de lei. De asemenea, Sala Polivalentă a fost rezervată încă de anul trecut și va fi amenajată astfel încât să putem asigura cele mai bune condiții pentru participanții la competiție. În acest sens, au fost achiziționate 700 de bănci necesare în Sala Polivalentă pentru desfășurarea Olimpiadei.

– Ce considerați că are de câștigat, prin organizarea acestui eveniment, municipiul Cluj-Napoca, pe plan național și internațional?

– Cluj-Napoca va fi Capitala Internațională a Matematicii. Orașul nostru va fi, astfel, într-un an atât de important și drag românilor, 2018, gazda competiției mondiale dedicate tinerilor matematicieni, care a pornit în 1959 din România, de la Brașov. Clujul se alătură unor orașe precum Hong Kong, Rio, respectiv Londra, Sankt Petersburg sau Tokyo ș.a.m.d. – acestea din urmă fiind orașele care vor găzdui competiția în anii viitori. Faptul că are rolul de organizator al acestui eveniment major constituie o recunoaștere internațională a municipiului nostru ca puternic centru universitar și de inovare, un oraș al talentelor.

– Care este mesajul dvs pentru olimpicii internaționali care se vor întrece, la Cluj-Napoca, în cadrul celei de-a 59-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Matematică?

– Investiția în educație este cea mai sigură investiție din lume pe care o putem face pentru viitorul comunității noastre, întrucât este lipsită de grija falimentului. De asemenea, educația asigură accesul la prosperitate individuală și colectivă, diminuând sărăcia și marginalizarea socială.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie