Emil Boc – audiat la tribunal în dosarul lui Vasile Blaga

Fostul premier Emil Boc şi fostul ministru al Economiei Adriean Videanu au fost audiaţi, vineri, la Tribunalul Bucureşti, în calitate de martori, în dosarul în care Vasile Blaga este judecat pentru trafic de influenţă.

În declaraţiile date în sala de judecată, cei doi au negat că, la nivelul PDL, numirile în funcţiile de conducere s-ar fi făcut contra unor sume de bani.

„Nu am auzit niciodată de Berdilă Horaţiu. Donaţiile în PDL se făceau la sediul partidului, la casierie, de către cei care doreau să facă donaţii. Se înregistrau în registrele partidului şi se verificau de Curtea de Conturi. Niciodată la numirea într-o funcţie politică de către partid nu i s-a condiţionat nimănui plata unei sume de bani. Deci, nu s-a condiţionat: eşti numit în funcţia X, dacă plăteşti o sumă de bani. Aşa ceva nu a existat sau eu nu ştiu să fi existat în PDL”, a spus Emil Boc.

Emil Boc a explicat că Gheorghe Ştefan, cel care l-a denunţat pe Vasile Blaga, conducea una dintre cele mai performante organizaţii judeţene ale PDL, însă nu ştie ca acesta să fi adus sume de bani la sediul partidului.

„Organizaţiile judeţene puteau face recomandări pentru miniştri, secretari de stat şi alte funcţii, însă PDL filtra aceste propuneri prin comisiile de specialitate în funcţie de profesionalism. Pentru propunerile în funcţiile de conducere în companiile naţionale, ultimul cuvânt îl aveau miniştrii de resort, care puteau să accepte sau să refuze. Au fost situaţii când au fost mai multe propuneri, dar şi nemulţumiri din partea unora sau altora pentru o funcţie, însă ele au fost lăsate la decizia comisiilor de specialitate din partid şi a miniştrilor. Nu exista ca cineva să vină şi să spună: nu mă interesează ce vreţi voi, eu vreau să fie numit X (…). Gheorghe Ştefan era un om care a avut performanţă politică, dar nu îmi face plăcere să spun mai multe lucruri. Organizaţia PDL din Neamţ era în primele 5 organizaţii ale partidului ca performanţă în alegeri şi, pentru asta, Gheorghe Ştefan era membru în BPN şi vicepreşedinte al PDL. El era preocupat şi de alte activităţi colaterale politicii, de fotbal, de exemplu. Avea propuneri pentru mai multe funcţii, dar nu întotdeauna acceptate de partid”, a spus Boc.

Vasile Blaga a fost trimis în judecată pe 29 noiembrie 2016 de DNA Ploieşti, fiind acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenţei, astfel încât respectiva firmă să obţină contracte cu două companii naţionale.

„În perioada 2011 – 2012, în calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horaţiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenţei prin intermediul inculpatului Ştefan Gheorghe (vicepreşedinte al aceluiaşi partid) asupra unei persoane care a deţinut consecutiv funcţii de conducere la două companii naţionale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horaţiu Bruno să obţină contracte la cele două companii naţionale”, afirmă procurorii.

Potrivit DNA, Blaga a primit 500.000 de euro prin intermediul lui Gheorghe Ştefan şi 200.000 de euro printr-un alt intermediar.

Articole din aceeasi categorie

2 Responses to Emil Boc – audiat la tribunal în dosarul lui Vasile Blaga

  1. dancp

    asteptam boc pdl si videanu pdl la GHERLA!

  2. Unu'

    Vine și ziua lui Boc. El „nu știe”..